Úterý, 19. března 2024

Hubáčková představila Zemanovi priority, senátorkou zůstane i po vstupu do vlády

Hubáčková představila Zemanovi priority, senátorkou zůstane i po vstupu do vlády

Kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) představila na dnešní schůzce v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi své priority. Řadí mezi ně například ochranu vody, téma ekologické havárie na Bečvě nebo výzvy vycházející ze Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Hubáčková to dnes řekla po jednání novinářům.

Hubáčková také potvrdila, že po případném vstupu do vlády skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane. "Volby do mého senátního obvodu budou příští rok, takže souběh bude deset měsíců. Troufám si říct, že s plnou vervou to zkusím zvládnout," poznamenala. Je senátorkou za Hodonínsko.

Zelená dohoda znamená pro ministerstvo životního prostředí i velkou výzvu ke spolupráci s ostatními resorty, jako je ministerstvo průmyslu, zemědělství či dopravy, řekla Hubáčková. Za důležitou má též osvětu směrem k občanům.

"Skoro u každého tématu se mnou pan prezident vedl debaty. Věděl hodně o vodě, bavili jsme se o vodních nádržích, povodních. Green Deal ho zajímal asi z těch témat úplně nejvíc. Ptal se, jak chceme některé limity dosáhnout a jak se na to dívám z pozice hlavně energetického balíčku, zda si myslím, že nám to vše nahradí obnovitelné zdroje," poznamenala senátorka.

K debatě o zabezpečení elektrické energie Hubáčková řekla, že z pohledu budoucí vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN je jádro v tuto chvíli nezaměnitelné a ničím nenahraditelné, takže jej bude podporovat jako důležitý a udržitelný zdroj. Dalšími součástmi energetického mixu mají být obnovitelné zdroje a plyn.

Hubáčková se bude také snažit o dosažení dohody mezi ČR a Polskem o hnědouhelném dolu Turów. Dosavadní jednání finální smlouvu nepřinesla. Vyzdvihla nutnost spolupráce s územními samosprávami.

S prezidentem se neshoduje v pohledu na kanál Dunaj-Odra-Labe. Hlava státu je příznivcem projektu, koalice naopak plánuje ukončit přípravy vodního koridoru a zrušit i jeho územní rezervy. "Samotná Morava, přes kterou má propojení vést, nemá dostatek vody na to, aby mohla vyhovovat takovýmto projektům. Očekávat, že v době, kdy je sucho, nám něco z Dunaje někdo nějak pustí, je asi v tuto chvíli nereálné," poznamenala Hubáčková.

Za významné téma považuje udržení vody v krajině. "Musíme se podívat do dotačních programů ministerstev životního prostředí a zemědělství, zda jsou příznivě nastaveny ve vztahu k samosprávám, aby nám ony pomohly vrátit vodu do krajiny cestou revitalizace stávajících i drobných vodních toků, odstraňování některých uměle vybudovaných koryt nebo zaklenutí potoků, obnov tůní a historických rybníků," uvedla. Spolupracovat chce výrazně s resortem zemědělství, který by mohl vést další lidovec Zdeněk Nekula.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů