Pondělí, 29. dubna 2024

19. srpna - Mezinárodní den orangutanů

Mezinárodní den orangutanů byl stanoven na 19. srpna, abychom ocenili nejznámější oběť průmyslu palmového oleje. Tato akce má pomoci povzbudit veřejnost, aby přijala opatření na ochranu tohoto úžasného druhu.

19. srpna - Mezinárodní den orangutanů

Vzhledem k úbytku přirozeného prostředí z důvodu kácení pralesa a vysazování plantáží palmy olejné v jihovýchodní Asii patří dnes orangutani k nejohroženějším živočichům světa. Cílem Mezinárodního dne orangutanů je proto předevšám zvýšit povědomí o nesnázích, kterým orangutani ve volné přírodě čelí. Orangutani se vyskytují pouze v lesích Bornea a Sumatry. Existují tři druhy orangutanů - bornejští, sumatranští a tapanuli - a všechny tři druhy jsou kriticky ohrožené. Nejohroženější jsou orangutani Tapanuli - zbývá méně než 800 jedinců.

Tropické deštné pralesy na Borneu a na Sumatře byly v posledních 30 a více letech zdecimovány, takže orangutani nemají dostatek prostoru k životu. Odlesňování je hlavní hrozbou pro orangutany, a pokud bude pokračovat bez omezení, orangutani vyhynou. Orangutani tráví většinu času na stromech... takže bez lesa nemohou existovat!

Největší hrozbou pro přežití orangutanů je ČLOVĚK. Odlesňování, nezákonný lov a obchodování s volně žijícími zvířaty si ročně vyžádají životy tisíců orangutanů. Organizace Orangutan Outreach neúnavně pomáhá orangutanům a spolupracujeme s vynikajícími organizacemi po celé Indonésii, včetně: Program na ochranu orangutanů sumaterských, International Animal Rescue Indonesia, Borneo Orangutan Survival Foundation a Borneo Nature Foundation.

JAK SLAVIT MEZINÁRODNÍ DEN ORANGUTÁNŮ?

NAUČTE SE NĚCO O ORANGUTANECH

Mezinárodní den orangutanů můžete oslavit tím, že se dozvíte vše, co je o orangutanech vědět, včetně jejich prostředí, chování, délky života a dalších.

PŘISPĚJTE NA JEJICH OCHRANU!

Pokud vám na orangutanech záleží, budete chtít udělat vše pro to, abyste zajistili jejich přežití. Dar může výrazně přispět k tomu, aby to bylo možné. Můžete pomoci udržet orangutany prosperující tím, že štědře podpoříte jejich péči. Orangutan Outreach nabízí mnoho jednoduchých způsobů, jak darovat.

Adoptujte si ORANGUTANA ONLINE!

Zjistěte více a vyberte si svého adoptovaného na naší stránce pro adopci!

VYTVOŘTE POVĚDOMÍ ONLINE

Sdílejte své nápady a informace, které jste shromáždili, se svými přáteli, rodinou a spolupracovníky. Nejdůležitější věcí, kterou může každý z nás udělat, je zvýšit povědomí veřejnosti o problémech, které plynou z odlesňování. Snadnou akcí je sdílení příspěvků z facebookové stránky Orangutan Outreach.

ORANGUTANI POTŘEBUJÍ VAŠI POMOC!

Pro pobavení jak by vypadali přední politici, kdyby byli orangutany... :-)

#OrangutanDay

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů