Čtvrtek, 25. dubna 2024

31. května - Světový den papoušků

Světový den papoušků každoročně 31. května upozorňuje na hrozbu pro volně žijící papoušky a papoušky chované v zajetí na celém světě. Je to také den, kdy se o tomto inteligentním a nádherném ptáku dozvíte více...

31. května - Světový den papoušků

World Parrot Trust zorganizoval první Světový den papoušků v roce 2004. 31. května uspořádala WPT shromáždění papoušků na Trafalgar Square v Londýně. Odtud organizátoři a příznivci pochodovali směrem k Downing Street. Poté předali petici, která žádala úplný zákaz dovozu volně žijících papoušků do Evropské unie s 33 000 podpisy předsedovi vlády Spojeného království. V roce 2007 Evropská komise oznámila trvalý zákaz dovozu volně žijících ptáků, včetně papoušků.

Když si představíte papouška, pravděpodobně si představíte barevného ptáka, který mluví nebo napodobuje zvuky. Obě tyto věci platí pro většinu papoušků, ale ne pro všechny. Dokonce i papoušci, kteří neumí mluvit, jsou stále považováni za inteligentní. Nejinteligentnějším papouškem je papoušek šedý. Předpokládá se, že konkrétní pták tohoto druhu, jménem Alex, má inteligenci pětiletého dítěte. Alex znal barvy, tvary a přes 100 anglických slov. Kromě afrického papouška šedého patří mezi další oblíbené druhy papoušků korely, hrdličky Fischerovy, papoušci mniši, kakaduové, papoušci amazonští a arové.

V současné době žije na světě asi 350 druhů papoušků. Téměř polovina těchto druhů je ohrožena. Asi čtvrtina všech druhů papoušků je kriticky ohrožená. Ničení přírodních stanovišť, lov a nelegální obchod s divokými papoušky jsou důvody, proč se některé druhy staly ohroženými.

Zde je několik dalších zajímavých faktů o papoušcích:

  • Někteří papoušci žijí i přes 60 let.
  • Papoušci se ve volné přírodě většinou páří na celý život.
  • Zobák papouška je tak silný, že dokáže rozbít kovovou klec.
  • Největší papoušek, kakapo, váží přes 4 kilogramy a nemůže létat.
  • V Indii je v rozporu se zákonem dávat papoušky a jiné ptáky do klece.
  • Další bláznivou skutečností je, že skupina papoušků se nazývá pandemonium. To se docela hodí, vezmeme-li v úvahu, že slovo pandemonium znamená divoký a hlučný.

Jak slavit #WorldParrotDay

  • Podívejte se na papoušky ve vaší místní zoo nebo ptačí rezervaci.
  • Zjistěte více o různých druzích papoušků.
  • Přispějte organizaci na ochranu papoušků nebo záchranné skupině papoušků.
  • Podívejte se na přírodopisný dokument o papoušcích, například ,,Parrot Confidential".
  • Přečtěte si o těchto slavných papoušcích: Tančící papoušek Snowball a Poll, dvojjazyčný papoušek prezidenta Andrewa Jacksona.
  • Sdílejte svou oblíbenou fotku, video nebo příběh papouška na sociálních sítích s #WorldParrotDay


Dnes slavíme Světový den papoušků a zítra 1. června slavíme Mezinárodní den dětí. Odměňte své hodné děti i ta správná zlobidla třeba návštěvou ZOO, kde chovají papoušky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů