Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 6/2021: O generaci dál

Sedmá generace 6/2021: O generaci dál

Jakou štreku ušla Generace za 30 let? Proč Sedmou generaci čtete? Máme být divní? V čem najdeme podle nomáda Gorana štěstí? Co nás čeká v Přestupní stanici? Jak dosáhnout spravedlivé transformace? Mluví ženy a muži stejnou řečí? Čeho dosáhli Greenpeace? Co přinese Slovákům zálohování PET lahví? Jak (ne)číst výzkumy veřejného mínění? Proč nesoudit město podle betonu? Z čeho se radovat? Zažijeme někdy nekomerční Vánoce? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu posledního čísla jubilejního 30. ročníku se krátce ohlížíme za třemi dekádami našeho časopisu. Nejdříve se stručně probereme všemi ročníky, následně se ptáme některých předplatitelů a předplatitelek, proč nás čtou. Naďa Johanisová poté vzpomíná na svůj vztah ke Generaci v předmluvě knihy Předat dětem, co je k žití a Klára Kubíčková se ptá šéfredaktora 7.G Víta Kouřila nejen na tuto knihu.

Následně nás Karolína Kupková zavede na procházku s Davidem Abramem, s Marií Drahoňovskou zamíříme na hranici Gruzie s Ázerbájdžánem za nomádem Goranem a s Žanetou Gregorovou se vrátíme do pražské Přestupní stanice pomáhající lidem bez domova. Paulína Pečková připomene půlstoletí Greenpeace, Karolína Kupková představí užitečné mobilní aplikace pro ochranu přírody a Andriána Henčeková vysvětlí nový systém zálohování PET lahví a hliníkových plechovek na Slovensku. Michaela Nedvědová zdůrazňuje význam klimatického vzdělávání, Radovan Plášek reflektuje Mýtus o Marsu a Venuši a výzkumný tým Českého klimatu 2021 odpovídá na kritiku Hynka Hrušky a následuje i druhé kolo polemiky.

K rozhovorům jsme tentokrát pozvali originálního výtvarníka a spisovatele Pavla Čecha, botanika Radima Hédla, environmentalistu Mikuláše Černíka, s nímž hovoříme o spravedlivé transformaci uhelných regionů, a na závěr i religionistu Pavla Horáka, který nás provede Kolem roku a Vánocemi.

Kulturní zahrada přibližuje několik děl: knihu Petera Wohllebena Než stromům dojde dech, film Větší než my a divadelní hru Stoka nad soutokem aneb Návštěva staré báby, kterou nekompromisně rozcupoval Lukáš Lyer. Kateřina Kudláčová se zamýšlí nad Ji.hlavou dětem a Luděk Čertík nás v eseji Nesuď město podle betonu vyzývá vnímat přírodu ve městech. ,,Tak tedy vykročme společně ze dveří. Možná ujdeme sotva pár kroků a spatříme plazící se šruchu v trhlině zvlněného asfaltového chodníku. Možná nás zaujme temná zeleň mechu pod okapem, nachové štěty s oblými tobolkami, jimiž mech šíří své mikroskopické výtrusy. A co za hlasy to právě letí soumrakem? Nejsou to kavky a havrani houfující se před nočním hřadem? Není to mládě kalouse vytrvale žadonící o sousto? Není to zpěv kosa černého, který nás tolikrát zachránil před pádem do nejhlubší tmy?"

Ani v tomto vydání nechybí pravidelné sloupky a rubriky: feministická La Lupa, pozitivní Terrapie, dokumentární Nedej se! či přehledy důležitých knih pro dospělé i pro děti, eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí. Retrográdním interview s Patrickem McEarthem se se svou bioastrologickou poradnou loučí legendární šibal Beda Vypera. Za dlouholeté nezištné služby mu náležitě děkujeme a přejeme, ať jsou mu hvězdy i planety navždy nakloněny!

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.

Klidné svátky a zdravý vstup do nového roku přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů