Pátek, 19. dubna 2024

Vánoční stromky zatopí 2 700 vídeňským domácnostem

Vánoční stromky zatopí 2 700 vídeňským domácnostem

Vánoce 2021 jsou za námi a jako každý rok je touto dobou v plném proudu svoz vánočních stromků. Ve Vídni každoročně sesbírají 835 tun použitých jehličnanů a většina z nich, včetně stromu z trhů na Radničním náměstí putuje do spalovny, kde poslouží jako zdroj energie.

Napříč celou Vídní každoročně po Vánocích vyroste 557 sběrných míst. Obyvatelé rakouské metropole na ně mohou až do 16. ledna odnášet použité vánoční stromky, pokud je neodvezou přímo do některého ze sběrných dvorů. Vídeňské odpadové služby takto ročně sesbírají kolem 190 000 stromků o celkové váze přesahující 835 tun.

Naprostou většinu jehličnanů poté čeká poslední cesta do Pfaffenau, jedné z nejmodernějších evropských spalovnen. Zde stromky společně s komunálním odpadem skončí v kotlích. Díky energii ze spalování vyprodukuje městský dodavetel Wien Energie množství elektrického proudu, které odpovídá měsíční spotřebě asi 1 400 domácností, a navrch ještě měsíční teplo pro asi 2 700 domácností.

Podobný osud čeká i strom z vánočních trhů na náměstí před vídeňskou radnicí. Třicetimetrový, přibližně 130 let starý smrk, který letos dorazil se spolkové země Burgenlandsko, už se poroučel k zemi.

Menší část využitých stromků najde i jiné než termální využití. Pochutnají si na nich například horské kozy (Pinzgauer Ziegen) původem ze Salcburska, které obývají bývalou vídeňskou skládku Rautenweg.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů