Čtvrtek, 28. března 2024

V CHKO Český les objevili nový druh motýla, hnědáska podunajského

V CHKO Český les objevili nový druh motýla, hnědáska podunajského

Nový druh motýla objevili přírodovědci z CHKO Český les během exkurze pro veřejnost na Domažlicku. Jde o první geneticky potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského nejen v chráněné krajinné oblasti, ale i na území celých Čech. Dva dny před Štědrým dnem to potvrdila genetická analýza, řekla dnes ČTK Zuzana Blažková z CHKO. Nález považuje za senzaci.

"V červenci roku 2021 proběhla exkurze s názvem Motýli od Černé Řeky. Hlouček účastníků se vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, s modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého," řekla Blažková, která exkurzi vedla.

Dále podle ní zpozorovali netypické "hnědásky jitrocelové", kteří měli neobvyklé vnější znaky. Fotografie zooložka rozeslala zkušenějším odborníkům v západních a jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Následující týden odchytila dva exempláře pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu, kterou provedl Zdeněk Faltýnek z Entomologického ústavu Akademie věd.

"Genetická analýza, takzvaná DNA Barcoding, potvrdila, že jde o hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci," řekla Blažková.

Na lokalitu se teď intenzivně zaměří Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Správa CHKO Český les. "Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky," dodala.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů