Úterý, 19. března 2024

Nový jaderný ledoborec Sibir je připraven

Nový jaderný ledoborec Sibir je připraven

13. ledna 2022 vyplul nový jaderný ledoborec Sibir z Petrohradu, kde byl postaven. Míří do Murmansku, který se stane jeho domovským přístavem a odkud vyrazí na svou první pracovní plavbu. Cesta mu potrvá 8-9 dní.

,,Posádku prvního sériového ledoborce nové generace tvoří zkušení mořeplavci, kteří tuto cestu velmi dobře znají. V oblasti Severního a Norského moře v současnosti panují náročné podmínky, poryvy větru dosahují až 30 metrů za sekundu. Náš Štáb mořských operací však kapitánovi dává doporučení pro bezpečnou trasu plavby," uvádí první náměstek generálního ředitele společnosti Atomflot, Leonid Irlica. Tato společnost provozuje ruskou flotilu jaderných ledoborců a představuje součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Protože jde o novou loď, probíhají během plavby ještě poslední zkoušky a pečlivé sledování chování jejích systémů, což bude pokračovat ještě několik prvních měsíců ostrého provozu. Podle plánů by Sibir měl pár dní po tom, co dorazí do Murmansku, vyrazit na svou první pracovní plavbu. Loď bude provozována v západní oblasti Arktidy, tedy v Ob-Jenisejské části Karského moře.

Sibir je první sériovou lodí postavenou podle projektu 22220, před ním byla v roce 2020 uvedena do provozu pilotní loď s názvem Arktika. Stavba ledoborce Sibir trvala 6 let: v roce 2015 byl položen kýl, v roce 2017 byla zčásti hotová loď spuštěna na vodu a v prosinci 2021 byla předána zákazníkovi, společnosti Atomflot.

Loď má na délku 173 metrů, na šířku 34 metrů a ponor 33,5 tisíce tun. Na lodních šroubech má výkon 60 MW a sílu mu dávají dva reaktory RITM-200. Na čisté hladině dokáže vyvinout rychlost až 22 uzlů (zhruba 40 km/h), v provozu by měl vydržet minimálně 40 let a jeho posádku tvoří 54 lidí.

Byla pojmenována podle staršího jaderného ledoborce. Původní loď zahájila provoz v roce 1977 a jen o rok později se stala prvním ledoborcem, který celý rok pendloval mezi přístavy Murmansk a Dudinka. Jaderné ledoborce pomáhají nákladním lodím při plavbě polárními moři a jejich výhodou, že nemusejí provoz přerušovat kvůli doplňování paliva. Výjimečně mohou vydržet na moři i celý rok.

V roce 1987 původní ledoborec evakuoval vědce z výzkumné stanice Severnyj poljus 27, která driftovala na ledové kře, a vysadil členy další stanice Severnyj poljus 29. Během toho musel v květnu doplout na Severní pól a v té době tam panovaly velmi náročné ledové podmínky, takže se stal první hladinovou lodí, která tohoto bodu v daném roce dosáhla. V roce 1992 byl ledoborec vyřazen z provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů