Úterý, 19. března 2024

Firmy z udržitelných sektorů loni získaly rekordní objem kapitálu

Firmy z udržitelných sektorů loni získaly rekordní objem kapitálu

Firmy ze sektorů považovaných za udržitelné, včetně podniků z odvětví obnovitelných zdrojů energie, si v loňském roce prostřednictvím emisí vlastního kapitálu půjčily rekordních 47,6 miliardy USD (přes jeden bilion Kč). Překonaly tak rekord z roku 2020, který činil 33,25 miliardy USD. Vyplývá to z údajů společnosti Refinitiv Eikon. K růstu přispěla hlavně rostoucí poptávka po investicích do řešení sociálních a ekologických problémů.

Refinitiv považuje za udržitelné 30 sektorů. Kromě obnovitelných zdrojů energie, a to jak výrobců, tak jejich dodavatelů, jsou to třeba elektromobily či bionafta, poznamenala agentura Reuters.

Podle regionů se nejvíce kapitálu podařilo získat firmám z USA, a to 26,6 miliardy USD. Firmy z Asie a Tichomoří získaly 12,3 miliardy USD, firmy z Evropy 7,9 miliardy USD.

Z jednotlivých firem byla nejúspěšnější automobilka Rivian Automotive. Ta v rámci primární nabídky akcií získala 13,7 miliardy USD. Následovala nabídka akcií čínské společnosti China Three Gorges Renewables za 3,5 miliardy USD a Shoals Technologies Group za 2,2 miliardy USD.

Růst by měl pokračovat i v letošním roce. "Zelený kapitál může být pro společnosti účinným nástrojem pro nutné investice do nových a dosud nevyzkoušených environmentálních technologií v počáteční fázi," uvedl analytik společnosti NatWest Markets Arthur Krebbers. Ukazuje podle něj také, že obchodní strategie společnosti je provázána s pozitivním dopadem na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů