Pátek, 26. dubna 2024

Nepředčištění mlékárenských odpadních vod způsobilo překročení emisních limitů vody, vypouštěné do Chrudimky

Nepředčištění mlékárenských odpadních vod způsobilo překročení emisních limitů vody, vypouštěné do Chrudimky
Vodárenská společnost Chrudim, a.s., vypouští odpadní vody z čistírny odpadních vod v Hlinsku do povrchových vod toku Chrudimka. V červnu roku 2021 však byly v rozporu s platným povolením k nakládání s vodami vydaným rozhodnutím Krajského úřadu Pardubického kraje překročeny emisní limity. Společnost za to dostala pokutu od České inspekce životního prostředí ve výši 120 tisíc korun.

Samotná Vodárenská společnost Chrudim přiznala ve svém dopise, že následkem opakované nefunkčnosti zařízení pro předčištění odpadních vod v podniku Mlékárny Hlinsko a.s. ve dnech 5. až 6. června 2021 vypouštěných do ČOV Hlinsko byl negativně ovlivněn čistící proces, přičemž i přes veškeré úsilí obsluhy čistírny byly překročeny povolené limity pro vypouštění odpadních vod. O situaci pak byla podána informace na vodoprávní úřad Hlinsko a další složky včetně ČIŽP v souladu s havarijním plánem.

Při kontrole inspektorů nebylo zjištěno významné ovlivnění jakosti povrchových nebo podzemních vod v daném území, událost nezpůsobila úhyn ryb, nedošlo k havárii ve smyslu vodního zákona či k negativnímu vlivu na vodu vázané ekosystémy. Snížením účinnosti čištění komunálních vod na ČOV Hlinsko minimálně po dobu dvou týdnů však došlo k významnému ohrožení kvality vypouštěných odpadních vod a tím i kvality povrchových vod ve vodním toku Chrudimka, který je povrchovou vodou vhodnou pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů. Ve výsledku tak dostala Vodárenská společnost Chrudim, a.s., pokutu 120 tisíc korun, která se stala 21. prosince téhož roku pravomocnou.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů