Čtvrtek, 28. března 2024

Díky jaderným ledoborcům se přeprava nezastaví ani v zimě

Díky jaderným ledoborcům se přeprava nezastaví ani v zimě

Jaderný ledoborec Arktika vyrazil 9. února 2022 z Peveku na západ. Na dlouhé cestě polárním mořem ho čeká náročný led, ve kterém musí uvolnit cestu pro nákladní lodě. Dříve zde plavební sezóna končila v listopadu, ale díky novému ledoborci může přeprava nákladů pokračovat i nyní.

Karavana nákladních lodí, které dopravily náklad pro budování měděného dolu na Čukotce, vyrazila z přístavu v Peveku. Doprovází ji jaderný ledoborec Arktika, pro který jde o první plavbu z nejvýchodnějšího bodu Severní mořské cesty zpět na západ. Pomáhá mu ještě diesel-elektrický ledoborec Kapitan Dranicyn.

,,Cílem karavany je západní okraj ledů v Karském moři, odkud budou pokračovat nákladní lodě po své vlastní cestě. Je to poprvé, kdy jaderný ledoborec nové generace doprovází lodě po celé délce Severní mořské cesty, včetně její východní části. Získali jsme tak cenné zkušenosti, které nám pomohou při dalším plánování plavby a při zavedení celoroční přepravy po Severní mořské cestě," uvedl první náměstek generálního ředitele společnosti Atomflot. Ta je provozovatelem ruské flotily jaderných ledoborců a součástí ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

V současnosti panují ve východní části Severní mořské cesty velmi náročné podmínky. Tloušťka ledu dosahuje místy až dvou metrů. Doprovod karavany lodí jaderným ledoborcem Arktika by měl trvat až do konce února.

Karavana přepravovala náklady pro rozsáhlý těžební projekt v Baimské pánvi. ,,Realizace Baimského projektu na těžbu mědi bude pomáhat dalšímu rozvoji Severní mořské cesty a objem přepravovaných nákladů navýší asi o dva miliony tun ročně. Na Čukotce bude postaven nový přístav s celoročním provozem, silnice a nové linky elektrické vedení. Těžební a zpracovatelský závod s roční kapacitou až 70 milionů tun rudy by měl zahájit provoz v roce 2027," řekl výkonný ředitel společnosti GDK Baimskaja Georgij Fotin.

Pro realizaci projektu jsou nezbytné jaderné ledoborce nové generace, díky kterým se může prodloužit plavební sezóna. ,,Svými parametry tyto univerzální jaderné ledoborce předčí starší lodě. K jejich hlavním výhodám patří vysoký výkon, dobrá obratnost, průchodnost ledem a možnost měnit hloubku ponoru. Kapitáni doprovázených nákladních lodí říkají, že plout za naší lodí je výrazně pohodlnější. V ledu totiž vytváříme širší, rovnější a čistší plavební kanál, takže je plavba i bezpečnější," doplnil kapitán ledoborce Arktika Vasilij Gubkin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů