Sobota, 20. dubna 2024

Výrobky z databáze Scan4Chem jsou bezpečné

Výrobky z databáze Scan4Chem jsou bezpečné

Sdružení Arnika společně s dalšími 10 organizacemi nechalo analyzovat výrobky z databáze Scan4Chem(1). Aplikace pro chytré telefony ,,Scan4Chem", vyvinutá v rámci tohoto projektu, umožňuje spotřebitelům naskenovat čárový kód produktu v obchodě (kód či název produktu lze zadat i ručně) a požádat o informace, zda obsahuje látky SVHC(2).

"Abychom ověřili, že výrobky v databázi jsou skutečně bezpečné, nechali jsme je analyzovat na vybrané SVHC látky. Z databáze bylo vybráno 49 produktů z celé Evropy. U všech výrobci deklarovali, že jsou bez obsahu SVHC látek. Analýza nezávislou akreditovanou laboratoří potvrdila, že všech 49 vybraných výrobků bylo skutečně bezpečných," říká Karolína Brabcová, vedoucí spotřebitelských projektů ze spolku Arnika.

Laboratoř analyzovala několik skupin SVHC látek, které se v daných materiálech často nacházejí, ale nenašla žádnou látku vzbuzující mimořádné obavy. Ve všech 49 analyzovaných výrobcích nebyla žádná látka v koncentraci vyšší než 0,1 %, což znamená, že poskytnuté informace v databázi AskREACH byly pravdivé. Podle laboratoře však jeden malý elektrický výrobek překročil limitní hodnotu olova podle ustanovení směrnice RoHS, která omezuje určité nebezpečné látky v elektrických a elektronických zařízeních. Tento výsledek ilustruje složitost chemické legislativy, která může zahrnovat další právní předpisy vedle nařízení REACH.

Mezi testovanými 49 vzorky z celé Evropy byly mimo jiné 3 výrobky, které jsou dostupné také na českém trhu. "Na podzim 2021 jsme zakoupili v online obchodech dětskou hru Mozaika od firmy Lena, papírové karty pro nejmenší Mes Premieres Enigmes - Objets od firmy Bioviva Editions a respirátor FFP2 od firmy Medisana. Žádný z výrobků v sobě neměl žádnou z analyzovaných SVHC látek v koncentraci vyšší než 0,1% hmotnosti," upřesnila Brabcová.

České firmy však o zapojení do projektu nemají zatím příliš velký zájem. "Bohužel se nám v ČR podařilo přesvědčit jen 2 výrobce, aby zaregistrovali své výrobky. Ostatní české firmy se k tomuto kroku staví liknavě často proto, že je pro ně velmi těžké tyto informace od výrobců či dovozců materiálů získat. Bojí se i toho, že informace mohou být nedostatečné či dokonce matoucí, neboť nemají dostatečné kontrolní mechanismy pro pravidelnou kontrolu dodávek materiálů," dodává Brabcová.

Aplikace do mobilních telefonů Scan4Chem a na ní napojená databáze výrobků má za cíl zjednodušit proces komunikace se zákazníky zejména pro firmy, které nebezpečné SVHC látky již z výroby vyřadily. Pokud společnosti zaregistrovaly své produkty do databáze, nemusejí odpovídat na jednotlivé požadavky spotřebitelů, ale informace jsou poskytnuty přímo spotřebiteli, což oběma stranám ušetří čas a úsilí. Veškeré informace o produktech v databázi poskytují buď výrobci nebo prodejci, kteří odpovídají za správnost informací. Ověření informací o přípravku je částečně prováděno náhodným způsobem konsorciem AskREACH.

Výsledky testování databázových produktů ukazují velmi povzbudivý pokrok ve srovnání s výsledky testování sportovních pomůcek provedeného v roce 2020, kdy bylo náhodně zakoupeno 82 produktů z obchodů po celé EU. SVHC látky byly nalezeny zhruba ve čtvrtině analyzovaných výrobků z celé Evropy.

Aplikaci Scan4Chem si stáhlo již více než 90 000 lidí, poskytuje informace o SVHC látkách u více než 8,5 milionu produktů. Jejím cílem je motivovat firmy, aby nahrály informace o svých produktech do databáze, čímž je zpřístupní svým zákazníkům, a současně ukázaly ostatním, že je výhodné tyto látky z výroby vyřadit a nahradit bezpečnějšími.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů