Pátek, 29. března 2024

Úřady budou muset zajišťovat část veřejné dopravy nízkoemisními vozidly

Úřady budou muset zajišťovat část veřejné dopravy nízkoemisními vozidly

Úřady budou muset zajišťovat část provozu ve veřejné dopravě nízkoemisními vozidly. Vláda dnes opět schválila návrh na stanovení povinných podílů těchto vozů, které budou součástí veřejných zakázek. Nastavení pravidel by mělo pomoci splnit podmínky EU. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Pravidla už loni v létě schválil předchozí kabinet, Sněmovna ho však před koncem svého funkčního období už nestihla projednat.

Pravidla, které vycházejí z norem EU, počítají se stanovením minimálních podílů nízkoemisních vozidel a vozidel s nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek na zajištění veřejné dopravy. Část stanovených podílů nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě by být podle návrhu měly úřady naplnit nejprve do konce roku 2025 a další část pak do konce roku 2030. Limity by měly být stanoveny různě podle jednotlivých kategorií vozidel. Podíly se pohybují v řádech desítek procent.

Zavedení limitů je součástí navrhovaného zákona o podpoře nízkoemisních vozidel. Limity by se měly týkat pouze nadlimitních veřejných zakázek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů