Čtvrtek, 25. dubna 2024

Věčné chemikálie a jejich cesta z výroby až do našich těl

Věčné chemikálie a jejich cesta z výroby až do našich těl

Sdružení Arnika namátkou nakoupilo 10 dětských outdoorových bund od českých výrobců, které bude v následujících měsících analyzovat na přítomnost PFAS látek. Následně oblečení vypere a nechá analyzovat také vodu z pračky, do které se tyto látky během praní mohou uvolňovat. Výsledky zveřejní ve druhé polovině roku. Cílem je upozornit na snadné cesty, kterými se tyto látky mohou dostat do vody a také na nutnost omezit jejich použití v textilu či obuvi.

"Ačkoli použití PFAS látek dodává outdoorovému oblečení a obuvi skvělé vlastnosti jako jsou voděodolnost a vodoodpudivost, jejich vliv na zdraví lidí je devastující. Najdeme je po celé planetě včetně těžko dostupných vysokohorských jezer či Antarktidy. V atmosféře kolují i několik let a následně s deštěm dopadají kamkoli na zeměkouli," varuje Karolína Brabcová, vedoucí projektů Arniky zaměřených na toxické látky ve spotřebním zboží.

PFAS nebo také perfluorované či perfluoralkylické sloučeniny jsou perzistentní látky s nesmírně pevnou vazbou uhlík-fluor (C-F), která se v přírodě v podstatě nerozkládá, případně jde o proces trvající několik staletí. Pávě proto se jim také říká věčné chemikálie = Forever Chemicals. Patří mezi látky, které přinášejí mnohá zdravotní rizika. Jedná se totiž o tzv. endokrinní disruptory, které negativně působí na hormony štítné žlázy, čímž ovlivňují zdravý vývoj dětí. Zvyšují také riziko rakoviny ledvin a varlat, způsobují neplodnost u žen a snižují účinnost očkování u dětí.

Nedávný průzkum profesora Tomáše Cajthamla dokonce ukázal zvýšené koncentrace velmi toxického zástupce PFAS látek = perfluorooktansulfonátu (PFOS) v rybách odlovených ve Vltavě a Labi či v čistírenských kalech velkých českých měst. V důsledku dlouhodobého a nadměrného využívání této látky a její minimální schopnosti se v přírodě rozkládat, ji najdeme téměř všude. "Ačkoli je tato látka zakázána již od roku 2009, stále je to převažující kontaminant ze skupiny PFAS látek. Přestože v čistírenských kalech najdeme již i náhrady PFOS, jako jsou perfluorované látky s krátkým řetězcem (včetně např. GenX), stále se jedná o nebezpečné látky ovlivňující zdravý vývoj dětí, a dokonce i nenarozeného plodu v těle matky," doplňuje prof. Cajthaml, ředitele Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK.

Právě s týmem prof. Cajthamla bude Arnika na analýzách PFAS látek dětském oblečení spolupracovat, od čehož si slibuje jak doplnění vědeckého poznání o šíření těchto kontaminantů, tak nová fakta přispívající k argumentům, proč je nutné tyto látky celoplošně a co nejrychleji zakázat!

Politici v Evropě i USA chystají široké omezení těchto látek ve výrobě. Členské státy Evropské Unie - Dánsko, Německo, Nizozemí, Švédsko a Norsko připravují rozsáhlý legislativní návrh, jak omezit celou skupinu těchto látek v textiliích, potravinových obalech a nádobí, hasicích pěnách či kosmetice, který bude publikován pravděpodobně ke konci roku 2022. Naráží však na velký odpor chemického průmyslu, který se přirozeně brání omezení celého odvětví fluorové chemie. Na druhou stranu tyto látky znečišťují povrchovou vodu na všech místech zeměkoule a v podstatě neexistují živé organizmy, které by těmito látkami nebyly kontaminovány.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů