Sobota, 27. dubna 2024

Vyhláška o modernizaci podporované výrobny elektřiny a postupech při úpravách zařízení výrobny elektřiny

Vyhláška o modernizaci podporované výrobny elektřiny a postupech při úpravách zařízení výrobny elektřiny
Citace: 68/2022 Sb. Částka: 37/2022 Sb.
Na straně (od-do): 722-727 Rozeslána dne: 24. března 2022
Druh předpisu: Vyhláška Autoři předpisu: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Datum přijetí: 22. března 2022 Datum účinnosti od: 1. dubna 2022
Platnost předpisu: ANO Pozn. k úč.:
Vydáno na základě: 165/2012 Sb.
68

VYHLÁŠKA

ze dne 22. března 2022

o modernizaci podporované výrobny elektřiny a postupech při úpravách zařízení výrobny elektřiny


Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle § 53 odst. 1 písm. y) a z) zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 382/2021 Sb.:


§ 1

Předmět úpravy

Tato vyhláška stanoví

a)
podmínky a požadavky na modernizaci výrobny elektřiny u jednotlivých druhů podporovaných zdrojů energie,

b)
způsob stanovení množství elektřiny odpovídající výrobě elektřiny před provedením úpravy zařízení u palivového zdroje elektřiny a

c)
rozsah uchovávaných dokladů prokazujících provedení modernizace výrobny elektřiny.


§ 2

Podmínky a požadavky na modernizaci

(1) Požadavky na modernizaci výrobny elektřiny jsou v případě výroben elektřiny, pro které zákon o podporovaných zdrojích energie (dále jen "zákon") stanoví při provedení modernizace podporu formou

a)
zeleného bonusu na elektřinu, vynaložení peněžních prostředků na modernizaci výrobny elektřiny alespoň ve výši podle odstavce 2, s výjimkou nezpůsobilých výdajů podle přílohy č. 1 k této vyhlášce,

b)
aukčního bonusu, výměna nebo generální oprava technologických nebo konstrukčních zařízení výrobny elektřiny a provedení dalších úprav výrobny elektřiny kumulativně alespoň v rozsahu podle přílohy č. 2 k této vyhlášce.

(2) Minimální výše peněžních prostředků vynaložených na modernizaci výrobny elektřiny se stanoví jako součin měrných investičních nákladů stanovených pro tento druh podporovaného zdroje energie vyhláškou o technicko-ekonomických parametrech, účinnou v době dokončení modernizace, a instalovaného elektrického výkonu výrobny elektřiny uvedeného v rozhodnutí o udělení nebo změně licence na výrobu elektřiny.

(3) Minimální výše peněžních prostředků vynaložených na modernizaci výrobny elektřiny podle odstavce 2 se může snížit až o 15 %, pokud výrobce znaleckým posudkem prokáže, že výrobna elektřiny byla modernizována na úroveň srovnatelnou s nově zřizovanou výrobnou elektřiny.


§ 3

Rozsah uchovávaných dokladů

(1) Informace o rozsahu modernizace výrobny elektřiny uvede výrobce v prohlášení podle přílohy č. 3 k této vyhlášce, které vloží do systému operátora trhu nejpozději při registraci podpory modernizované výrobny elektřiny v systému operátora trhu podle vyhlášky o postupech registrace podpor u operátora trhu.

(2) Výrobce uchovává všechny doklady prokazující výši peněžních prostředků vynaložených na modernizaci výrobny elektřiny a rozsah modernizace a znalecký posudek, pokud jím výrobce prokazuje snížení minimální výše peněžních prostředků.

§ 4

Způsob stanovení množství elektřiny při úpravě
palivového zdroje elektřiny

(1) V případě, kdy úpravou zařízení výrobny elektřiny dojde k navýšení instalovaného elektrického výkonu palivového zdroje elektřiny a výrobce neuplatňuje podporu elektřiny vyrobené v modernizované výrobně elektřiny, stanoví operátor trhu roční maximální množství elektřiny, na které se vztahuje právo na podporu po provedení úpravy zařízení výrobny elektřiny, postupem podle odstavce 2 nebo 3.

(2) V případě, že je zdroj elektřiny v provozu více než 5 kalendářních let, stanoví operátor trhu roční maximální množství elektřiny, na které se vztahuje právo na podporu po provedení úpravy zařízení výrobny elektřiny, z aritmetického průměru 3 kalendářních let, ve kterých výrobce vykázal nejvyšší množství elektřiny, na které byla vyplacena podpora, z období posledních 5 kalendářních let provozu palivového zdroje elektřiny předcházejících úpravě zařízení výrobny elektřiny.

(3) V případě, že je zdroj elektřiny v provozu méně než 5 kalendářních let, stanoví operátor trhu roční maximální množství elektřiny, na které se vztahuje právo na podporu po provedení úpravy zařízení výrobny elektřiny, jako součin původního instalovaného výkonu zdroje elektřiny před úpravou a doby ročního využití instalovaného výkonu stanovené pro tento druh podporovaného zdroje energie vyhláškou o technicko-ekonomických parametrech, účinnou v době dokončení úpravy zařízení výrobny elektřiny.

(4) Postupy podle odstavců 1 až 3 se uplatní zvlášť na každou formu vyplacené podpory registrované v systému operátora trhu.


§ 5

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. dubna 2022.


Ministr průmyslu a obchodu:
Ing. Síkela v. r.


Příloha č. 1 k vyhlášce č. 68/2022 Sb.

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 68/2022 Sb.

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 68/2022 Sb.


(Přílohy nejsou v digitální podobě)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů