Pátek, 29. března 2024

Státní zástupce podal obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy

Státní zástupce podal obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy

Státní zástupce Jiří Sachr podal obžalobu v kauze předloňské otravy řeky Bečvy. Obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu, jde o společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Dnes to napsal server Seznam Zprávy. Havelka dnes ČTK řekl, že obžalobu ještě nedostal, má ji však k dispozici právní zástupce. Věc komentovat nechtěl, v minulosti opakovaně odmítl, že by Energoaqua byla původcem ekologické havárie. Případem by se měl zabývat vsetínský okresní soud.

Exministra Richarda Brabce (ANO) rozhodnutí státního zástupce nepřekvapilo. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) na twitteru reagovala, že poškozování řek a chráněných druhů musí být potrestáno.

Dozorující státní zástupce serveru potvrdil, že obžalobu v případu podal dnes dopoledne. "Byly obžalovány jedna fyzická a jedna právnická osoba," uvedl pro Seznam Zprávy žalobce. Firma a Havelka jsou podle dostupných informací obžalovaní z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. "Při otravě totiž uhynuly také čtyři kilogramy chráněné ryby ouklejky pruhované," řekl serveru Sachr.

Loni a také letos podali Energoaqua a Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb. Státní zástupce avizoval, že o návrzích samostatně rozhodovat nebude a o dalším procesním postupu rozhodne souhrnně.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři.

Bývalého ministra životního prostředí Brabce rozhodnutí státního zástupce podat žalobu nepřekvapilo. "Indicie byly už předloni v říjnu. Počkejme si teď na soud," uvedl dnes na twitteru. Brabec jako ministr čelil kritice tehdejší opozičních politiků, že vyšetřování otravy Bečvy bylo pomalé a provázela ho pochybení. Nyní by se podle Brabce měla tehdejší opozice omluvit. "Omluví se za to, že tuhle katastrofu zneužili v předvolební kampani? Že ublížili mnoha lidem, když lhali a manipulovali?" napsal dnes Brabec.

"Poškozování našich řek a chráněných druhů musí být potrestáno. Kauza Bečva postupuje k soudu," napsala dnes na twitteru ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). "Na MŽP zůstává připravit novelu vodního zákona, který bude efektivně řešit případné havárie v budoucnu," dodala politička.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů