Čtvrtek, 18. dubna 2024

Počet požárů v přírodě v Česku byl letos v březnu dosud nejvyšší

Počet požárů v přírodě v Česku byl letos v březnu dosud nejvyšší

Hasiči v Česku letos v březnu zasahovali u víc než 2200 požárů v přírodě, což je nové maximum. V období jara, kdy lidé v lesích a na zahradách pálí větve, listí a další bioodpad, byl dosud nejhorší duben 2020 s téměř 1600 požáry v přírodním prostředí. Letošní březnové číslo přesahuje i počty z letních měsíců, kdy hasiči vyjíždějí k požárům při žních. Hasičský záchranný sbor ČR to dnes oznámil na svém webu.

Letošní jaro se v počtu požárů v přírodním prostředí naprosto vymyká, uvedli hasiči. Mezi příčiny typických jarních požárů podle nich patří neopatrnost a nedbalost lidí, kteří pálení bioodpadu neuhlídali. Šíření ohně podporuje velké množství suchého porostu, upozornili.

Březnový počet požárů v přírodě se pohybuje v průměru kolem tří set, pouze v roce 2017 se dostal přes 750. Z jarních měsíců byl vedle předloňského dubna s 1600 požáry v přírodě nadprůměrný třeba i duben 2019 s téměř 1400 událostmi.

K počtu z letošního března se podle hasičů zdaleka nepřiblížily ani požáry v letních horkých měsících. Jako příklady uvedli léto 2018 s víc než 1400 požáry v přírodě v srpnu a víc než 1200 takovými zásahy v červenci. Přes 1100 požárů v přírodě hasiči evidují za červenec 2019.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů