Středa, 24. dubna 2024

Senát schválil novelu, která má zabránit znečišťování moří lodním odpadem

Senát schválil novelu, která má zabránit znečišťování moří lodním odpadem

Zabránit znečišťování moří vypouštěním lodního odpadu má novela o námořní plavbě, kterou dnes v návaznosti na předpisy Evropské unie schválil Senát. Novelu, která se týká také uznávání průkazů způsobilosti členů posádek, nyní dostane k podpisu prezident.

Kapitán námořní obchodní lodi i námořní jachty bude podle novely muset až na některé výjimky zajistit předání lodního odpadu přístavnímu zařízení před opuštěním přístavu unijního státu nebo státu Evropského hospodářského prostoru. Předloha zavádí také oznamovací povinnost o odpadu pro provozovatele nebo velitele lodi o hrubé prostornosti alespoň 300 registrovaných tun. Cílem unijních předpisů je předcházet znečištění moří.

Novela zavede automatické uznávání průkazů způsobilosti členů lodních posádek, které byly vydány v Evropské unii nebo Evropském hospodářském prostoru. U těchto dokladů odpadne nutnost akceptace námořním úřadem. Změna má usnadnit volný pracovní pohyb námořníků. Nebude to ale platit pro členy posádky na velitelské nebo důstojnické úrovni. Žadatel o uznání průkazu bude stále muset prokázat znalosti požadované zákonem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů