Pátek, 26. dubna 2024

V Dillí hoří obří skládka, město pokryl oblak dýmu

V Dillí hoří obří skládka, město pokryl oblak dýmu

Indickou metropoli Dillí zahalil oblak štiplavého kouře, který se již druhým dnem šíří z požáru obří skládky, jež dosahuje výšky sedmnáctipatrového domu. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž skládka začala hořet v důsledku vlny veder, s níž se v poslední době Dillí potýká. Premiér Naréndra Módí na setkání s premiéry vlád indických států řekl, že se v zemi rychle otepluje a teploty stoupají dříve, než je obvyklé.


Hořící skládka se nachází na severním okraji hlavního města a rozlohou je větší než 50 fotbalových hřišť. "Požár tady vypukne každý rok. Ohrožuje to naše životy a naši práci, ale co naděláme?" uvedl 31letý dělník, který v lokalitě bydlí a na skládce neoficiálně pracuje.

Indickou metropoli, podobně jako zbytek jižní Asie, nyní sužuje rekordní vlna veder, která způsobuje požáry. V uplynulých týdnech hořely v Dillí ještě tři další skládky.

Skládka, která vzplála naposledy, měla být uzavřena již před více než deseti lety, denně je na ni ale dál vyváženo přes 2300 tun městského odpadu. Při tlení organického odpadu přitom vzniká metan, který je vysoce hořlavý.

Letošní březen byl v Indii nejteplejším březnem za poslední více než století a duben je podobně horký. Teploty v několika indických městech v úterý přesahovaly 43 stupňů Celsia a podle meteorologů mají dál růst.

"V minulých dnech jsme byli svědky množících se požárů na různých místech, v divočině, v budovách i v nemocnicích," řekl Módí a požádal místní vlády, aby prověřily protipožární opatření v nemocnicích. Při požárech v indických nemocnicích a továrnách každý rok zemřou desítky lidí. Příčinou jsou většinou nelegální stavby a špatná bezpečnostní opatření.

Klimatoložka Arpita Mondalová z indického technického ústavu v Mumbaí řekla, že není obvyklé, že vlna horka zasáhne naráz téměř celou zemi. "Není pochyb, že se na extrémech počasí podílí změna klimatu," řekla. Z výzkumů na jejím pracovišti vyplývá, že svůj podíl může mít i znečištění ovzduší ve městech. Zplodiny ze spalování uhlí a prach absorbují sluneční světlo, což vede k přehřívání měst.

Agentura Reuters napsala, že nebezpečí hrozí zejména v situaci, kdy se horko kombinuje s vysokou vlhkostí vzduchu, což ztěžuje ochlazování lidí pocením.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů