Čtvrtek, 25. dubna 2024

31. leden - Mezinárodní den zeber

Na poslední lednový den připadá Mezinárodní den zeber. Jeho cílem je veřejnosti představit tyto africké lichokopytníky, a především upozornit na to, že všechny tři druhy zeber patří k ohroženým zvířatům a jejich počty ve volné přírodě stále klesají.

31. leden - Mezinárodní den zeber

Zebry patří mezi lichokopytníky a vyskytují se pouze v Africe na jih od Sahary. Dle vzhledu i oblasti výskytu se rozdělují na tři různé druhy - zebru Grévyho (Equus grevyi), zebru horskou (Equus zebra) a zebru stepní (Equus quagga). U zebry horské rozlišujeme dva poddruhy - zebru Hartmannové (Equus zebra hartmannae) a zebru kapskou (Equus zebra zebra). Celkem pět poddruhů má i zebra stepní.

Zebra stepní
Zebry stepní jsou nejběžnějším typem zeber. Lze je nalézt na pastvinách od jižní Etiopie po východní Afriku a až po jižní Afriku!
Dnes jsou ohroženy ztrátou přirozeného prostředí a lovem pro své kůže a maso z lidských činností.

Grévyho zebra
Zebra Grévyho je největší ze tří druhů. Stejně jako zebra stepní se běžně vyskytují v Etiopii.
Zebry Grevyho utrpěly jedno z největších snížení rozsahu ze všech afrických savců. Existuje mnoho hrozeb pro jejich druhy, včetně potřeby soutěžit o jejich zdroje s dobytkem, pytláctví pro masné a léčebné účely, nemocemi a suchem.

Zebra horská
Zebra horská pochází z jihozápadní Angoly, Namibie a jihozápadní Afriky. Běžně žijí v horských oblastech v této oblasti, což je činí velmi odolnými. V současné době je zebra horská uvedena jako ,,kriticky ohrožená" a ve 20. století se přiblížila k vyhynutí.
Jejich největší hrozbou, podobně jako u stepní zebry, je ztráta přirozeného prostředí a lov.

Jak můžete oslavit Mezinárodní den zeber

Jak tedy slavíte Mezinárodní den zeber? Jednoduchý způsob, jak začít, je šířit informace o těchto úžasných zvířatech prostřednictvím sdílení některých z těchto zábavných faktů se svou rodinou a přáteli.

Dalším skvělým způsobem, jak oslavit, je návštěva ZOO, kde zebry chovají.

Udělejte z Mezinárodního dne zeber den, kdy sebe a své přátele poučíte o úsilí o ochranu těchto zvířat a o tom, jak jim pomoci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů