Čtvrtek, 25. dubna 2024

Náklady na energie se podnikatelům zvyšují. Národní rozvojová banka jim pomůže ušetřit

Náklady na energie se podnikatelům zvyšují. Národní rozvojová banka jim pomůže ušetřit

Národní rozvojová banka (NRB) podnikatelům prostřednictvím programu ELENA poradí jak snížit náklady na energie. Ty se v loňském roce zvedly až na trojnásobek. Poradenství ELENA poskytne 90 % nákladů na přípravu energeticky úsporných projektů. Zároveň pomůže také s výběrem nejvhodnějšího financování investice z nabízených bezúročných úvěrů NRB, vysvětluje koordinátor programu Čestmír Hrdinka.

Národní rozvojová banka představila program ELENA, co zájemcům nabízí?

NRB získala prostředky, které vyčlenila Evropská unie z programu HORIZONT 2020 a prostřednictvím Evropské investiční banky je poskytuje pro kvalitní a komplexní přípravu energeticky úsporných projektů. Jedná se o podporu přípravy energeticky úsporných projektů na objektech pro podnikatele a dále o přípravu EPC projektů ve veřejném sektoru.

Co konkrétně podnikatelům program ELENA nabízí?

Podnikatelům nabídne především konzultaci jejich projektových záměrů a následně zajištění energetického posudku a pomoc při přípravě projektu a kompletaci žádosti o bezúročné financování z programů ENERG a Úspory energie. Ty napomáhají financovat podnikatelské projekty zaměřené na úsporu energie pro Prahu a další místa po celém Česku.

Můžete více přiblížit programy, které podnikatelům nabízí bezúročné financování při investicích do úsporných projektů?

Podnikatelům, kteří se rozhodli investovat do projektů na úsporu energií, nabízíme dva programy. První z nich je ENERG, který umožňuje pražským firmám získat bezúročné úvěry k financování investičních projektů zaměřených na úsporu energie. Pro projekty, které nespadají na území hlavního města a jsou realizovány kdekoliv jinde na území ČR, máme program Úspory energie. Oba programy nabízí úvěry ve výši od 500 tisíc do 60 milionů a možnost odkladu splátek až o 4 roky.

Jaký typ revitalizace nejčastěji nehospodárné budovy vyžadují?

Poradenství je určeno pro podnikatele, kteří plánují investovat do projektů na snižování energetické náročnosti budov, a tedy primárně na opatření, která souvisí s obálkou budovy nebo s technickým zabezpečením budov. Konkrétně se jedná o zateplení, výměnu oken/dveří, zastínění nebo souvisí s vytápěním, přípravou teplé vody, ventilací, chlazením, osvětlením. Dále v rámci projektu dochází k zavádění energetického managementu, instalaci obnovitelných zdrojů energie, nebo automatizaci a řízení budov.

A závěrem, jak mohou zájemci u NRB požádat o podporu programu ELENA?

Primárně je důležité projevit zájem o poradenství v rámci programu ELENA. To se dá udělat vyplněním žádosti o poradenství, která je dostupná na webu instituce. Žádost také přijímají všechna obchodní místa nebo je možné ji zaslat na e-mailovou adresu elena@nrb.cz, e-mailovou adresu příslušného obchodního místa nebo předat do datové schránky či webové podatelny NRB.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů