Úterý, 19. března 2024

Odpadová firma dokončila likvidaci skládek po tornádu, odpadu bylo 210.000 tun

Odpadová firma dokončila likvidaci skládek po tornádu, odpadu bylo 210.000 tun

Pražská společnost AVE CZ, která se zabývá odpadovým hospodářstvím a sanacemi ekologických zátěží, dokončila likvidaci skládek, které vznikly při odstraňování následků loňského tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku. Na třech shromaždištích zpracovala 210.000 tun odpadu. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.


"Do pomoci postiženým obcím jsme se pustili hned, jak to bylo možné. Postupně jsme bezpečnostně zajistili celkem tři lokality, kde se shromažďovala suť a další stavební odpad, následně jsme odpad podrobili laboratornímu testování, přivezli jsme těžkou techniku včetně třídicích linek a ve smluveném termínu jsme práce dokončili," uvedl ředitel sanací společnosti AVE CZ Radek Halbich.

Odpad tvořil především směsný demoliční materiál, komunální odpad, dřevo a šrot. Firma musela odpad nejprve vytřídit, a to jak pomocí techniky, tak ručně. Nejprve vytřídila příměsi jako dřevo, kov a plasty, pak odpad putoval na mobilní třídicí linku. Část trosek posloužila k výrobě elektřiny.

Firma na svozu a likvidaci odpadu po tornádu pracovala na základě výběrového řízení. Zřídila tři svozová místa, v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Z těch pak odpad odvezla v termínech stanovených pro jednotlivá stanoviště ve smlouvě, tedy do konce ledna, února a dubna.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni poslední červnový čtvrtek. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem 300 kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo být strženo. Na konta veřejných sbírek pro lidi postižené tornádem lidé zaslali několik set milionů korun.

Foto: Radek Janoušek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů