Úterý, 19. března 2024

Svět se nachází na křižovatce v boji se suchem, tvrdí orgán OSN

Svět se nachází na křižovatce v boji se suchem, tvrdí orgán OSN

Svět se nachází na křižovatce v boji se suchem. Podle odhadu Konvence OSN pro boj proti šíření světových pouští (UNCCD) hrozí, že až tři čtvrtiny světové populace budou v příštích desetiletích žít v oblastech, které budou mít problémy se zásobováním vody. Hlavní řešení konvence vidí v obnově a zvýšení kvality krajiny, uvedla agentura EFE.

Podle zprávy UNCCD se počet a délka suchých období od roku 2000 zvýšila o bezmála 30 procent. V letošním roce zhruba 2,3 miliardy lidí čelí obavám z toho, jak si zajistit zdroje vody, a 160 milionů dětí čelí vážnému a dlouhodobému suchu. V letech 2000 až 2019 zažilo sucho na 1,4 miliardy lidí. Kvůli tomu bylo sucho po povodních druhou nejčastější přírodní katastrofou.

"Jsme na křižovatce. Potřebujeme se obrátit k řešením spíše než pokračovat s ničivými činy v domnění, že okrajové změny mohou zastavit systémový propad," uvedl generální tajemník konvence Ibrahim Thiaw, podle kterého sucho patří k největším hrozbám pro udržitelný rozvoj.

Podle odhadů UNCCD se situace v příštích desetiletích výrazně zhorší. Bez účinných řešení hrozí, že do roku 2030 až 700 milionů lidí bude muset kvůli suchu opustit své domovy. Do roku 2050 hrozí, že přes tři čtvrtiny světové populace budou žít v oblastech se závažnými problémy se zásobováním vody.

"Musíme lépe tvořit či obnovit krajinu skrze napodobování přírody všude tam, kde je to možné, a tvorbou funkčních ekologických systémů," uvedl Thiaw. Priority UNCCD vidí v udržitelnějším zemědělství, účinnějším monitorování a regulaci vodních zdrojů, zlepšení kvality půdy a ve snížení chovu hospodářských zvířat.

V uplynulém století sucho nejvíce postihovalo Afriku. Na tento kontinent připadalo přes 300 výskytů sucha, což byla téměř polovina všech období vážného nedostatku vody na světě za posledních 100 let. V uplynulém století v souvislosti s vážným nedostatkem vody zemřelo přes deset milionů lidí. Problémy s dodávkami vody se ale týkají i dalších kontinentů. Podle UNCDD zhruba 17 procent obyvatel Evropské unie čelí suchu, které ročně způsobuje v EU a Británii škody ve výši devět miliard eur (zhruba 225 miliard korun).

Zástupci 196 členských států UNCCD budou o problému jednat v Pobřeží slonoviny do 20. května. Mezi cíli setkání je plán na obnovu jedné miliardy hektarů znehodnocené půdy do roku 2030. Státy budou také jednat o způsobech, jak zastavit či alespoň omezit šíření pouští v situaci poznamenané globálními změnami klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů