Úterý, 19. března 2024

Praha již podruhé hostí největší zelenou inovační akci v Evropě

Praha již podruhé hostí největší zelenou inovační akci v Evropě

Ve dnech 20.-21.5. 2022 proběhne v Praze GreenHack, největší evropský inovační maraton na téma udržitelnosti v Evropě.

Týmy z celého světa budou mít 36 hodin na řešení aktuálních výzev spojených s energetickou krizí, změnou klimatu, nadměrnou spotřebou, nezodpovědnou výrobou a neefektivním řízením zdrojů.

Vítězné týmy si rozdělí 5000 euro a řadu partnerských cen.

GreenHack se koná pod záštitou Evropské komise v rámci evropského Zeleného týdne 2022. Druhý ročník této ojedinělé akce přináší 10 výzev, 200 hackerů a 36 hodin, které budou mít účastníci k dispozici na zpracování návrhu řešení.

Vypsané výzvy: automatická identifikace zmačkaných plastových lahví, zvýšení recyklace starého elektronického zařízení, energetická soběstačnost domácností, měst a Česka, domácí skladovací systém pro vratné lahve, materiální pasy pro cirkulární ekonomiku, návrh alternativ k tradiční bublinkové obálce, cirkulární ekonomika a doprava a další. Detaily k jednotlivým výzvám najdete na www.greenhack.eu

Přihlásit se mohou jednotlivci, kteří následně vytvoří týmy o 2-5 členech, nebo celé týmy. Akce se uskuteční jak prezenčně, tak online. Zájemci se mohou hlásit nejpozději do pondělí 16. 5. pro prezenční účast, do čtvrtka 19.5. pro účast online. Všem budou k dispozici workshopy, mentoři z řad odborníků na dané téma a zástupci partnerů, kteří výzvy společně s organizátory vypsali.

Týmy musí odevzdat návrhy svých řešení v sobotu 21. 5. do 14 hodin, následně budou k dispozici široké veřejnosti na webových stránkách www.greenhack.eu

Akce se zúčastní několik významných hostů včetně nizozemského velvyslance v ČR J. E. p. Daan F. Huisinga, prof. Vladimíra Kočího z VŠCHT, Mgr. Jana Mareše, Ph.D. z Ministerstva životního prostředí.

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v sobotu 21. 5. od 18.30 hod v pražské kanceláři Edwards Lifesciences v komplexu Praga Studios, které drží certifikáty udržitelnosti a dopadu na zdraví LEED Platinum a WELL. Vyhlášení bude také streamováno na webu akce.

,,Druhý ročník GreenHacku opět propojí v Praze lídry byznysu s nejtalentovanějšími technologickými talenty Evropy, aby společně řešili desítku výzev, které moderní doba přináší. Byznys si odnese svěží pohled zvenčí a studenti zase zkušenost s reálným světem. Dost možná, že jejich společné ,,jiskření" přinese Česku další jednorožce. A to ne ledajaké, ale zelené, udržitelné," říká organizátor Tomáš Studeník.

Hlavní cena pro vítěze je 2 500 EUR, druhý tým získá 1 500 EUR a třetí 1 000 EUR. Připravena je i řada hodnotných partnerských cen.

GreenHack je součástí iniciativy EU Green Week 2022 Evropské komise a pod záštitou Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky a Hlavní město Praha a Velvyslanectví Nizozemského království.

Organizátorem akce GreenHack 2022 je společnost Insane Business Ideas, která je leadrem v oblasti technologických inovací se zaměřením na udržitelnost, městský rozvoj a zdraví.

Hlavními partnery jsou společnosti Mattoni 1873, Edwards Lifesciences, T-Mobile, Deloitte, Cyrkl, ČEPS

Další informace, detailní zadání výzev a harmonogram akce najdete na stránkách www.GreenHack.eu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů