Čtvrtek, 28. března 2024

22. června - Světový den velbloudů

Světový den velbloudů se slaví každý rok 22. června, čímž se zdůrazňuje, jak jsou velbloudi důležití pro živobytí v mnoha částech světa. Láskyplně označovaní jako ,,koráby pouště" jsou velbloudi důležitými hospodářskými zvířaty v suchých oblastech.

22. června - Světový den velbloudů

Jejich schopnost obejít se bez vody a nést těžké náklady z nich dělala ideální způsob dopravy, zejména v poušti a suchých zemích. Velbloud je proto jedním z nejdůležitějších hospodářských zvířat pro zajištění potravin tváří v tvář klimatickým katastrofám. Je udržitelně chováno s nejnižší ekologickou stopou a produkuje jednu z unikátních potravin, velbloudí mléko. Velbloudí mléko je považováno za přírodní lék.

Bohužel je velbloud málo chválen a ceněn pro svou roli zvířete zajišťujícího potravinovou bezpečnost. Tvůrci politik stále opomíjejí velblouda na všech úrovních a velmi málo pozornosti je věnováno projektům na národní, regionální a globální úrovni.

Proč byl zvolen datum 22. června?

21. červen nejdelším a nejteplejším dnem v roce na severní polokouli zeměkoule. Velbloud si zachovává své produktivní schopnosti v tak drsném a nepřátelském prostředí a přizpůsobuje se rostoucímu horku a dlouhým žíznivým dnům. Rozhodli jsme se 21. vynechat (neboť nejdelší den v roce oslavuje zvířata s nejdelším krkem - žirafy) a jako Světový den velbloudů jsme zvolili 22. červen. Rozdíl v délce dne je mezi 21. a 22. červnem pouze 2 sekundy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů