Pátek, 29. března 2024

Rozloha NP Bavorský les, který sousedí se Šumavou, se zvýší o 605 hektarů

Rozloha NP Bavorský les, který sousedí se Šumavou, se zvýší o 605 hektarů

Rozloha německého národního parku Bavorský les, který na hranicích s Českem sousedí se Šumavou, se zvýší o 605 hektarů. Nově bude mít rezervace rozlohu 24.945 hektarů. Rozhodl o tom Bavorský zemský sněm, o čemž v tiskové zprávě informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

"Rozhodnutím Zemského sněmu se první německý národní park stane současně největším německým lesním národním parkem," uvedl bavorský ministr životního prostředí Thorsten Glauber.

Bavorský les navíc navýší bezzásahové území na 75 procent rozlohy rezervace. Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného je tato změna správným krokem. "Jde o velký přínos pro ochranu přírody nejen v Bavorsku, ale i v Česku, respektive na Šumavě. Nová část národního parku totiž přímo sousedí s námi v oblasti bývalých Knížecích Plání a Stodůlek. Nový kus divočiny skvěle doplní nádherné scenérie této zčásti kulturní a zčásti divoké krajiny," uvedl Hubený. Šumavský národní park, který s Bavorským lesem sousedí, má rozlohu 68.000 hektarů.

Národní park Bavorský les vznikl v roce 1970. Ročně jej navštíví 1,3 milionu turistů, z nichž je i velká část z České republiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů