Pátek, 10. května 2024

17. září - Světový den mant

Světový den mant se vrací každoročně 17. září. Tento speciální den byl vytvořen k oslavě mant a zvýšení povědomí o hrozbách, kterým tito krásní a tajemní mořští obři čelí.

17. září - Světový den mant

,,Manta" znamená ve španělštině přikrývku nebo plášť, popisující vzhled jejich velkých plochých těl ve tvaru kosočtverce, které se vyznačují trojúhelníkovými prsními ploutvemi. Manta rejnoci mají dvě ploutve ve tvaru rohu vyčnívající z přední části hlavy (cefalické laloky), které jim také daly přezdívku ,ďábelská ryba'.

V rámci rodiny mant byly identifikovány dva druhy - rejnoci útesoví a rejnoci oceánští, které lze rozlišit podle rozdílů ve vzorování jejich kůže a jejich chování.

Manty se vyskytují v tropických a subtropických oceánech světa a každý druh zůstává věrný svému jmenovci - útesové manty tráví svůj život převážně v určitých útesových biotopech v mělkých nebo pobřežních oblastech, zatímco oceánské manty jsou mnohem přechodnějšími návštěvníky, kteří cestují přes otevřený oceán. Tato zvířata se nikdy nepřestanou pohybovat, protože musí udržovat vodu proudící přes jejich žábry, aby mohla dýchat. Jejich denní a sezónní pohyby jsou naladěny na příliv a odliv oceánských proudů, které nesou plankton, na kterém jsou závislí.

Zajímavosti o mantách:

  • Navzdory své obrovské velikosti se manty živí mikroskopickými zvířaty zvanými zooplankton.
  • Manty jsou blízcí příbuzní všech žraloků a rejnoků, což znamená, že mají kostru vyrobenou spíše z chrupavky než z kosti.
  • Každá manta má na břiše jedinečný vzor skvrn, který lze použít k její identifikaci, stejně jako nás identifikujeme podle otisků prstů!
  • Manty jsou skutečně kolosální, někteří jedinci dosahují sedm metrů od konce křídla ke konci křídla a váží až dvě tuny!
  • Manty rodí jediné mládě po 12,5 měsících březosti.
  • Pokud jde o ryby, manty mají jeden z největších mozků. Jejich zvědavost a složité sociální interakce to jistě podporují!
  • Manty jsou zcela neškodné, a proto jsou oblíbené u potápěčů a šnorchlistů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů