Pátek, 19. dubna 2024

Nedopalek se rozkládá 15 let, skoro polovina kuřáků neví, že obsahuje plast

Nedopalek se rozkládá 15 let, skoro polovina kuřáků neví, že obsahuje plast

Cigaretový nedopalek se rozkládá až 15 let a patří do koše na směsný odpad. Podle průzkumu ale polovina kuřáků neví, že obsahuje plast a pětina ho po típnutí odhodí na zem. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci k osvětové kampani Cigaretovník, která má kuřáky motivovat ke správnému zacházení s tímto odpadem. Od ledna příštího roku mají podle směrnice EU producenti tabákových výrobků povinnost podílet se na čištění veřejných prostranství od nedopalků a na informovanosti veřejnosti.


"Nedopalky jsou nejčastěji odhazovaným odpadem, se kterým se setkáváme," řekl Miroslav Kubásek ze sdružení Ukliďme Česko, které se věnuje organizování dobrovolnických úklidů. Nedopalky obsahují plasty a jejich filtr na sebe váže škodlivé látky z tabákového kouře. Více než třetina lidí oslovených v průzkumu si ale myslí, že jsou vyrobené z papíru a další třetina z bavlny. Upozornění na to, že cigaretový filtr obsahuje plast, musí podle směrnice nést i cigaretové krabičky.

Někteří kuřáci z obavy, aby nezapálili odpadkový koš, odhazují nedopalky na zem nebo do kanálů. "Hodit nedopalek do kanálu je vůbec nehorší, co můžou udělat. Rozkládá se ve vodě a dostává se buď přímo do vodních toků nebo do čistíren odpadních vod, které ale na odstraňování škodlivých látek, jež obsahuje, nejsou konstruované," vysvětlil Kubásek.

Podle zástupců výrobců, kteří na tiskové konferenci vystoupili, se pracuje na technologii, která by umožnila vyrábět filtry bez acetátu celulózy, což je obtížně rozložitelný plast. Směrnice EU z roku 2019 je v ČR známější kvůli zákazu plastových brček, sněmovna ji v lednu schválila v prvním čtení.

Podle Lukáše Horáka ze Sdružení pro značkové výrobky, které se na kampani podílí a sdružuje mimo jiné i producenty tabákových výrobků, plánují tabákové společnosti založit organizaci, která by se touto povinností za všechny zabývala. Chtějí také vyčíslit náklady, které mají s likvidací nedopalků obce, kterým na ní mají přispívat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů