Pátek, 26. dubna 2024

Guterres varoval před nebezpečnou nečinností ohledně klimatu

Guterres varoval před nebezpečnou nečinností ohledně klimatu

Generální tajemník OSN António Guterres dnes varoval před nebezpečným rozporem mezi tím, co požadují vědci a občané v zájmu omezení klimatické změny, a tím, co v tomto směru skutečně dělají vlády. Globální emise skleníkových plynů musí podle Guterrese v tomto desetiletí klesnout o 45 procent, ale aktuální předpovědi hovoří o 14procentním nárůstu, upozornil Guterres prostřednictvím videa účastníky konference Austrian World Summit v Rakousku.

"Jsme svědky historického a nebezpečného rozpojení: Věda a občané požadují ambiciózní a transformativní klimatickou akci," řekl šéf OSN na klimatické konferenci. "Mezitím mnoho vlád zaostává. Tato nečinnost má vážné důsledky," varoval Guterres.

Podle šéfa OSN hrozí, že krizi ještě zhorší ruská válka na Ukrajině, protože velké ekonomiky se dále spoléhají na fosilní paliva, jejichž spalování vytváří velkou část emisí přispívajících ke globálnímu oteplování.

"Nové financování výzkumu a výrobní infrastruktury fosilních paliv je klamná představa," prohlásil Guterres v proslovu na konferenci, jejímž iniciátorem je bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger pocházející z Rakouska. "Jenom to dále přiživí pohromy válek, znečištění a klimatické katastrofy," varoval Guterres.

Generální tajemník OSN vyzval státy světa, aby zcela ukončily spalování uhlí do roku 2040, a ty bohaté, aby tak učinily do roku 2030. Země se mají zaměřit na nahrazování fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie, například sluneční a větrnou energií. "Obnovitelné zdroje jsou mírovým plánem 21. století," prohlásil Guterres.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů