Sobota, 20. dubna 2024

Jak budou vypadat evropské lesy po kůrovcové kalamitě?

Jak budou vypadat evropské lesy po kůrovcové kalamitě?

Nejen lesy v České republice, ale v celém širším středoevropském regionu čelí již po několik let rozsáhlé kůrovcové kalamitě a vlastníci, lesníci, vědci i státní správa si kladou otázku, jak by měly vypadat lesy, obnovené po kalamitě, které zanecháme dalším generacím.

Této problematice je věnována mezinárodní vědecká konference

FORESTS´ FUTURE - Consequences of Bark Beetle Calamity in Central Europe,

kterou pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly

pořádá Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. ve dnech

21. - 23. června 2022

v konferenčním centru Dělnický dům, Žižkova 1696/15, 586 01 Jihlava, 49.3945061N, 15.5843969E

O současném stavu a předpokládaném vývoji kůrovcové kalamity, stejně jako o problematice obnovy poškozených lesů a dopadů na ekonomiku lesnického sektoru a lesnickou politiku budou odborníci a vědci z devíti evropských zemí diskutovat ve čtyřech sekcích.

Po letech pandemie COVID-19, která znemožnila osobní setkávání, je tu konečně příležitost se osobně potkat a podělit se o své zkušenosti, poznatky, názory. Navštívit postižené lesy a přímo na vzniklých holinách diskutovat o jejich obnově a problémy s tím spojenými. Ve spolupráci s Lesy ČR, s. p., je pro účastníky na čtvrtek 24. 6. připravena exkurzní trasa kde shlédnou postup obnovy některých velkoplošných holin.

Kůrovcová kalamita sice v loňském roce zpomalila, ale o to více je palčivý ohromující rozsah a velikost holin, pokračující rozvrat lesních porostů, potřeba zalesnění a výchova porostů, ochrana proti škodám zvěří i ekonomické problémy vlastníků lesů. V neposlední řadě pak extrémní přírodní klimatické podmínky vznikající na holinách, s jejichž fatálním vlivem na sazenice se v takovém rozsahu nesetkalo několik generací lesníků. Stejně tak limitující je neobyčejně vysoká početnost spárkaté zvěře.

Jde pouze o jednu z mnoha nepříznivých epizod, které musí lesní hospodářství čelit, nebo o zásadní bod zlomu v sektoru lesnictví?

Na konferenci a zvláště na exkurzi zveme všechny zájemce o nejčerstvější informace, o možnost vyzpovídat na slovo vzaté odborníky a zjistit, co si myslí o budoucnosti evropských lesů.

Pro více informací kontaktujte: doc. Ing. Vít Šrámek, Ph.D.

Ilustrační foto: kalamitní holina připravená k obnově, Nové Veselí, Vysočina, archiv VÚLHM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů