Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspekce životního prostředí loni uložila pokuty za 79,4 mil.Kč, meziročně méně

Inspekce životního prostředí loni uložila pokuty za 79,4 mil.Kč, meziročně méně

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila podle své výroční zprávy 1673 pravomocných pokut za 79,4 milionu korun. Proti předchozímu roku bylo pokut o téměř 370 méně a proti předcovidovému roku 2019 zhruba o 860 méně. Ředitel ČIŽP Erik Geuss ve zprávě uvedl, že na loňském počtu kontrol i pokut se opět podepsala epidemie covidu-19 a nouzový stav, který byl vyhlášen na 133 dní a při kterém byl mimo jiné zakázán pohyb mezi okresy.

"Oproti 'ne-covidovému' roku 2019 se počet kontrol v roce 2021 snížil o zhruba 5000. Zatímco v roce 2019 bylo provedeno 16.896 kontrol s výsledkem 8607 pokut v celkové výši 112,329.717 korun, v roce 2021 proběhlo 11.231 kontrol s výsledkem 1690 pokut v celkové výši 79,387.735 korun," uvedl ředitel inspekce. V roce 2020, kdy vypukla na koronavirová epidemie, inspektoři ČIŽP provedli 11.231 kontrol.

Inspekce ve výroční zprávě zmínila například pětimilionovou pokutu, kterou loni uložila společnosti Zucca za provoz bioplynové stanice Velký Karlov a rozhodla o zastavení provozu tamních zdrojů znečišťování ovzduší. Dvojnásobnou pokutu pak dostala od ČIZP společnost Glodobera Group za nedovolenou přepravu odpadů do ČR a ilegální sklad odpadů.

Počet havárií a mimořádných situací, které ČIŽP loni evidovala, meziročně stoupl o 142 na 457. Havárií na vodách loni inspektoři zaznamenali 297, přičemž zhruba třetina byla způsobena dopravou. Pouze ve dvou případech byly znečištěny podzemní vody a u 162 případů byl znám původce havárie, uvedla inspekce.

Geuss na konci května řekl Radiožurnálu, že do konce letošního roku odstoupí z funkce. Uvedl, že cítí, že si vládní politici jeho odchod přejí. Politické tlaky začal vnímat po předloňské otravě řeky Bečvy. Trvá ale na tom, že v tomto případě postupovala inspekce správně. Svého nástupce by chtěl varovat především před byznysem s nebezpečnými odpady, který považuje za velký problém, řekl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů