Pátek, 19. dubna 2024

Největší hybridní loď světa bude přepravovat cestující mezi Británií a Francií

Největší hybridní loď světa bude přepravovat cestující mezi Británií a Francií

Loď, která má v příštích letech přepravovat cestující mezi Británií a Francií, bude podle jejího provozovatele největší hybridní lodí, jaká kdy byla postavena. Informoval o tom dnes server CNBC. Loď Saint-Malo bude mít kapacitu baterií 11,5 megawatthodin (MWh) a podle provozovatele to je přibližně dvojnásobek toho, co se obvykle používá pro hybridní pohon námořních plavidel.

Princip hybridních lodí spočívá v tom, že mohou být poháněny zkapalněným zemním plynem, bateriemi nebo kombinací obou. Plavidlo má být podle společnosti Brittany Ferries, což je provozovatel, dodáno v roce 2024. Krátce poté přibude do flotily firmy druhá hybridní loď, která bude obsluhovat přístavy Portsmouth a Caen.

Společnost Stena RoRo staví pro Brittany Ferries celkem tři hybridní lodě. Využívá přitom technologie finské firmy Wärtsilä. "Velikost baterií umožní plavidlům plný provoz s využitím obou lodních šroubů a všech trysek k bezemisnímu manévrování v přístavech i mimo ně, a to i za špatného počasí," uvedl šéf finského podniku Hakan Agnevall.

Námořní doprava má značnou ekologickou stopu. Podle neziskové organizace Transport & Environment představují lodě významný zdroj spotřeby ropy a emisí v EU. V roce 2019 spotřebovala podle této organizace unijní lodní doprava 12,2 procenta všech pohonných hmot v dopravě v EU.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že v roce 2020 byla mezinárodní lodní doprava odpovědná v celosvětovém měřítku přibližně za dvě procenta emisí oxidu uhličitého související s energií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů