Úterý, 19. března 2024

Ústecký kraj chce, aby sudy s nebezpečným styrenem z Mostecka firma odvezla

Ústecký kraj chce, aby sudy s nebezpečným styrenem z Mostecka firma odvezla

Ústecký kraj bude požadovat, aby všechny sudy s nebezpečným styrenem ze skládky u Litvínova byly odvezeny pryč. Dočasnou ochranou nad nimi může být sarkofág. Řekl to dnes hejtman Jan Schiller (ANO) na jednání mosteckého zastupitelstva, jehož je členem. Lidem podle něj bezprostřední nebezpečí nehrozí. Jaroslav Kříž, ředitel firmy Celio, v jejímž areálu sudy s nebezpečným styrenem jsou, ČTK dnes řekl, že s ochranou v podobě sarkofágu souhlasí.

Sudy s vysoce hořlavým styrenem na skládce Celio objevila kontrola České inspekce životního prostředí loni v létě. Zakázku na likvidaci styrenu z prostor Kaučuku Kralupy v Nelahozevsi získala od ministerstva financí firma Aquatest, která sudy odvezla na skládku u Litvínova. "Firma Celio pouze poskytla pozemek, ale není to ani jejich odpad ani jejich zakázka," řekl dnes hejtman.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila v lednu trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla již dříve ČTK, že stíhání je vedeno pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Společnost Aquatest patří do skupiny Purim Kraft. Hlavním obviněným v kauze je manžer skupiny Daniel Kraft.

Zakázku na likvidaci sudů by podle ředitele firmy Celio Kříže měla zaplatit firma Aquatest. "Aquatest se k tomu nestaví tak, že by nám ji platil. Já jsem se k tomu přihlásil a doufám, že to odstraním já," uvedl ředitel. Sarkofág, tedy betonové kóje, kam by se sudy ukládaly, jsou podle Kříže jedním z možných řešení, kam nebezpečný styren umístit, než se zlikviduje, aby nenapáchal žádné škody.

Prioritou je podle hejtmana odvézt všechno pryč. "Legislativně to bude složité, proto je jednou z úvah stavba dočasného sarkofágu," řekl Schiller. Případem se kromě úředníků krajského úřadu a inspekce zabývá ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí.

Česká inspekce životního prostředí po nálezu sudů s obsahem styrenových smol rozhodla o omezení skládkování na skládce, o tom rozhodl také krajský úřad. Nebezpečnost styrenu spočívá ve vysoké hořlavosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů