Úterý, 19. března 2024

Ropákem roku je exministr životního prostředí Brabec,Zelenou perlu má prvně žena

Ropákem roku je exministr životního prostředí Brabec,Zelenou perlu má prvně žena

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. V případě Ropáka jde o jubilejní 30. ročník ankety, u Zelené perly o 27. ročník. Reakce Brabce i Cimprichovcé se ČTK pokouší získat.

Brabec podle Patrika cenu získal z pěti důvodů, například za "rezignaci na vyšší obranu svěřeného veřejného zájmu při jednání o novém stavebním zákonu," nebo za "rozměklost rezortu při potvrzování povolených výjimek z limitů znečišťujících látek v ovzduší pro uhelné elektrárny Počerady v září 2021 a Chvaletice v listopadu 2021." Další kritiku si Brabec vysloužil od potorců ceny mimo jiné za přehnanou opatrnost v prosazování rychlých a účinných opatření proti globálním změnám klimatu.

Cenu za antiekologický výrok dostala Cimprichová, která podle ekologických aktivistů v předvolební debatě řekla: "Rostliny potřebují kysličník uhličitý na fotosyntézu, aby vyráběly kyslík. Nevím, jak dalece se chce tento kysličník uhličitý snížit... A z čeho budou ty rostliny žít? Z čeho nám budou vytvářet kyslík?" Šlo o odpověď na otázku, zda Evropská unie bude v roce 2050 skutečně takzvaně uhlíkově neutrální.

Podle Patrika je bizarnost výroku v tom, že rostliny k životu sice potřebují oxid uhličitý, ale jde o to, že v současné době se rychle zvyšuje produkce skleníkových plynů včetně oxidu uhličitého. "A místo toho, aby se paní místopředsedkyně zabývala důsledky rychlého zvyšování produkce skleníkových plynů na lidskou populaci, živočichy a rostliny na celé zemi, tak se bizarně zabývá tím, zda přežijí rostliny, přestože rostliny ke svému životu budou mít dostatek oxidu uhličitého, i kdyby lidstvo okamžitě přestalo produkovat jakýkoliv skleníkový plyn," uvedl Patrik.

Na dalších místech v anketě Ropák roku skončili exministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) - podle ekologů za účelový odpor proti schválení novely zákona o myslivosti a za zodpovědnost při předložení nevhodných opatření pro Národní plán obnovy, dalí byl poslanec Josef Kott (ANO) za to, že se dvěma způsoby snažil změnit zákon o ochraně přírody a krajiny. Druhé a třetí místo Zelené perly obsadili europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a senátor Tomáš Jirsa (ODS).

Titul Ropák 2020 získal tehdejší vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), ekologičtí aktivisté mu přičítali několik rozhodnutí či aktivit, například zodpovědnost za schválení studie proveditelnosti pro plavební kanál Dunaj-Odra-Labe. Vítězem ankety Zelená perla 2020 se stal právě Brabec, který na otázku týkající se rychlejšího prosazování účinných opatření na ochranu klimatu občanskými aktivisty odpověděl, že "přehnaný aktivismus vráží do společnosti velký klín a je v té morální rovině téměř stejně tak nebezpečný jako samotná klimatická změna".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů