Čtvrtek, 28. března 2024

Výtěžnosti tříděného sběru v obecních systémech v letech 2017 - 2021

Výtěžnosti tříděného sběru v obecních systémech v letech 2017 - 2021

Pro analytickou práci a možnost porovnání míry třídění v jednotlivých obcích s průměrnými výsledky v ČR, zveřejňujeme přehledná data, která najdete v tomto článku.

V přiloženém souboru naleznete tzv. výtěžnosti jednotlivých komodit (tj. typů) tříděného odpadu v obcích v souhrnech za jednotlivé kraje České republiky, a také za jednotlivé velikostní skupiny obcí ČR. Výtěžnost umožňuje srovnání míry produkce tříděného odpadu mezi jednotlivými obcemi nebo skupinami obcí (ať už se jedná právě o velikostní skupiny, kraje, území ORP nebo jiné skupiny obcí), protože množství odpadu vyprodukované na daném území za jeden kalendářní rok se přepočítává na jednoho trvale hlášeného obyvatele. Výtěžnost za jednotlivé komodity tedy uvádíme v jednotkách kg/ob./rok.

Zdrojová data, ze kterých jsou výtěžnosti počítány, pochází z pravidelných čtvrtletních výkazů, které obce zapojené do systému EKO-KOM odevzdávají, a na jejichž základě jim je vyplácena finanční odměna. Data o počtech obyvatel v jednotlivých obcích jsou čerpána z Českého statistického úřadu.

Výtěžnost je prezentována jako celková, do níž jsou zahrnuty všechny typy sběru odpadů (nádobové i pytlové sběry, sběry na sběrných dvorech a sběrných místech, sběr prostřednictvím výkupen druhotných surovin, mobilních sběrů, školních sběrů atd.). Jedná se nicméně jen o odpady sebrané jako komunální odpady a evidované obcemi, tj. nejsou zde zahrnuty např. samostatně svážené živnostenské nebo podnikatelské a průmyslové odpady. Kromě toho jsou samostatně prezentovány také hodnoty výtěžností dosažených ve veřejné sběrné síti, tedy pouze prostřednictvím nádobových, individuálních nádobových a pytlových sběrů. Většinou se jedná o dominantní způsoby sběru, ale výjimku tvoří tříděný kov, kde převažují naopak jiné způsoby sběru.

V příloze tohoto článku najdete data za roky 2017 - 2021 ze dne 13. 6. 2022. Vzhledem k možnosti dodatečných oprav formou opravných výkazů1 se uvedená data mohou v některých případech lišit od dříve zveřejněných dat.

Příloha k článku: Výtěžnosti tříděného sběru v obecních systémech v letech 2017 - 2021

1viz Smlouva o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů - článek VI. ods. 4

Zdroj: https://www.ekokom.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů