Středa, 24. dubna 2024

Den otevřených dveří pro školy na České inspekci životního prostředí

Den otevřených dveří pro školy na České inspekci životního prostředí

Česká inspekce životního prostředí na konci školního roku otevřela své brány žákům a studentům. Po delší covidové přestávce se tak děti mohly v rámci dne otevřených dveří opět podívat pod pokličku práce inspektorů. Ti si pro ně připravili pestrý a interaktivní program a nechyběla ani malá odměna.

V úterý 28. června proběhl program na ředitelství ČIŽP v Praze. Dne otevřených dveří se zúčastnila předškolní třída z Mateřské školy Tusarova a dvě třídy druháků ze Základní školy Tusarova v Praze. Do přípravy stanovišť se zapojila všechna odborná oddělení inspekce. Děti se dozvěděly základy z chemické bezpečnosti, seznámily se s piktogramy a dozvěděly se, v čem pomáhá inspektorům při práci dron. Formou hry zjistily, co se dá vyrobit z tříděného odpadu a co nesmíme splachovat do kanalizace. Mezi vystavenými zadrženými exempláři chráněnými mezinárodními úmluvami CITES byla k vidění mimo jiné i lebka nosorožce, kůže z jaguára, výrobky z krokodýlích a hadích kůží nebo kobra naložená v lihu. Na stanovišti věnovaném ochraně lesa pak nechyběl živý kůrovec. Malí návštěvníci zavítali také do laboratoře olfaktometrie, kde otestovali různé pachy a vůně.

Následující den se vybraná stanoviště přesunula na oblastní inspektorát v Olomouci, kam zavítali žáci druhého stupně Základní školy Trávník v Přerově a studenti prvního ročníku olomoucké Střední školy logistiky a chemie. Součástí programu zde bylo navíc bližší seznámení se zařízeními nakládajícími s odpady, praktické měření chemického složení drobných osobních předmětů pomocí spektrometru nebo prohlídka havarijního vozu ČIŽP včetně vybavení.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů