Pátek, 19. dubna 2024

Klimatický zátěžový test ECB ukázal, že bankám hrozí ztráty 70 miliard eur

Klimatický zátěžový test ECB ukázal, že bankám hrozí ztráty 70 miliard eur

Náhlý skok cen emisních povolenek v kombinaci se záplavami a suchem způsobí největším bankám z eurozóny ztráty nejméně 70 miliard eur (1,7 bilionu Kč). Ve svém prvním velkém klimatickém zátěžovém testu to uvedla Evropská centrální banka (ECB). Zjištění nemají vliv na výši kapitálu, který banky musejí mít v letošním roce.


Částka je součtem úvěrových a tržních ztrát v nejhorším scénáři, který zahrnuje sucha, vedra a záplavy. Podle ECB výsledek výrazně podhodnocuje skutečné ztráty 41 sledovaných bank, protože nebere v úvahu nepřímé dopady, jako je například hospodářský pokles. Ty by ale už brzy mohly být aktuální, protože eurozóna se potýká se suchem, růstem cen energií a možným zastavením dodávek plynu z Ruska. To by mohlo nastat už na podzim, a to v odvetě za sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.

Test rovněž zjistil, že většina bank z eurozóny nemá rámec pro modelování klimatických rizik. Při poskytování úvěrů je tak obvykle nezohledňuje. Banky by podle ECB měly urychleně zvýšit úsilí pro měření a řízení klimatického rizika, odstranit současně nedostatky v údajích a přijmout osvědčené postupy, které už v tomto sektoru existují.

Klimatický zátěžový test je jen tematickým přezkumem, jehož cílem je posoudit pokrok bank při začleňování klimatických a environmentálních rizik do jejich podnikání. Banky poskytovaly ECB informace v rámci tří kategorií - jejich vlastní schopnosti zátěžového testování klimatu, jejich závislosti na odvětvích emitujících oxid uhličitý a jejich výkonnosti při různých scénářích v několika časových horizontech.

Aktivistická skupina Pozitiv Money Europe upozorňuje, že realita by mohla banky rychle dohnat. Skupina upozornila, že domácnosti v eurozóně budou čelit trojímu úderu v podobě vyšších životních nákladů, dražších pohonných hmot a vyšších hypotečních splátek v souvislosti se zvyšování úrokových sazeb v eurozóně. Daleko více lidí v celé Evropě tak bude mít v příštích letech problémy se splácením hypoték, uvedla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů