Pátek, 19. dubna 2024

Ministři EU řešili v Praze ochranu klimatu, přijel i místopředseda Komise EU Frans Timmermans

Ministři EU řešili v Praze ochranu klimatu, přijel i místopředseda Komise EU Frans Timmermans

V Praze dnes pokračovalo neformální zasedání evropských ministrů životního prostředí, které hostí české předsednictví v Radě EU. Zasedání se zúčastnil také první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který s ministry diskutoval o ochraně klimatu a postoji EU pro listopadovou klimatickou konferenci OSN v Egyptě. Po skončení jednání jely delegace na exkurzi k revitalizovanému korytu řeky Říčanka.


Na programu dnes bylo uzavřené jednání pouze zemí EU. Ministři řešili postoje svých států pro společný unijní mandát na konferenci OSN o změně klimatu (COP 27). Oficiálně bude pozice EU schválena v říjnu a samotná konference COP 27 se bude konat v listopadu v Šarm el Šejku. Unie chce pokračovat v plnění závazků o snižování emisí skleníkových plynů nebo zvyšování ochrany před dopady klimatické změny.

Setkání se zúčastnil také první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

,,Rok po našem návrhu Fit for 55, jehož cílem je snížit v tomto desetiletí emise skleníkových plynů nejméně o 55 %, dosahujeme stálého pokroku v jeho realizaci. Díky práci francouzského předsednictví v uplynulých měsících a okamžitým krokům českého předsednictví nyní probíhají závěrečná jednání s Evropským parlamentem. Čím dříve přijmeme celý balíček Fit for 55, tím silnější signál dáme našim občanům i celému světu o odhodlání Evropy řešit krizi klimatu a biologické rozmanitosti. Tyto krize jsou dvě strany jedné mince a buď je budeme řešit společně, nebo nebudeme řešit ani jednu," říká Timmermans.

Po skončení jednání delegace navštívily ukázku úspěšné revitalizace koryta řeky Říčanka v parku Lítožnice v Dubči. Jde o ukázku toho, jak správně provádět obnovu přírody. Nešlo jen o jednoduchou úpravu říčního koryta, ale revitalizace brala do úvahy také potřeby adaptace na klimatickou změnu a podporu biodiverzity a funkčnosti ekosystémů.

Přímé betonové koryto řeky se vrátilo do přirozeného meandrujícího toku. Okolo se vytvořily biotopy, vysadily stromy, vznikl tu nový les a také nový rybník. Dříve tu byly tři malé rybníky zaměřené pouze na intenzivní produkci ryb bez biodiverzity. Chov ryb byl nyní utlumen a díky tomu je rybník nově biotopem pro mnoho vodních živočichů a rostlin. Současně prostor slouží k rekreaci obyvatel.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů