Pátek, 19. dubna 2024

Ekologičtí aktivisté se v galerii ve Florencii přilepili k Botticelliho obrazu

Ekologičtí aktivisté se v galerii ve Florencii přilepili k Botticelliho obrazu

Italští ekologičtí aktivisté se v pátek přilepili ke slavnému dílu malíře Sandra Botticelliho v galerii Uffizi ve Florencii. Chtěli tak upozornit na podle nich nedostatečná opatření v boji proti klimatickým změnám. Obraz Primavera (Jaro) díky ochrannému sklu nebyl poškozen, informoval deník The Guardian.

Tři mladí Italové (dvě dívky a hoch) také před slavný obraz na zem rozložili transparent s nápisem v překladu "Poslední generace, žádný plyn, žádné uhlí". Policie je zadržela a odvezla na policejní stanici ve Florencii. Podle italských médií dostali všichni tři zákaz vstupu do tohoto města na tři roky. Podobné tresty používá italská policie například pro fotbalové výtržníky.

Deník The Guardian napsal, že italští aktivisté se zřejmě inspirovali britskými kolegy, kteří podobné akce organizovali nedávno v galeriích v Británii pod názvem Just Stop Oil (Zastavme ropu).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů