Pátek, 26. dubna 2024

15. ledna - Den Wikipedie

Den Wikipedie je příležitostí k oslavě narozenin Wikipedie, která byla založena a poprvé upravena 15. ledna 2001. Shodou okolností 15. ledna 2001 také zaregistrovalo svůj web Creative Commons. 

15. ledna - Den Wikipedie

Každý rok kolem 15. ledna fanoušci Wikipedie pořádají své vlastní večírky ve svých komunitách, na kterých diskutují o Wikipedii. Typické aktivity na těchto akcích zahrnují, že editoři Wikipedie sdílejí to, co dělali na Wikipedii v loňském roce, kdokoli, kdo navrhuje sdílet informace na Wikipedii v nadcházejícím roce, školení Wikipedie pro nováčky a socializace.

15. ledna 2001 byla založena a poprvé upravena Wikipedie. Shodou okolností také 15. ledna 2001 Creative Commons zaregistrovalo svůj web. Creative Commons vyvinulo bezplatný a otevřený systém autorských práv, který Wikipedie používá, a Wikipedia je nejnadšenější komunitou svobodných médií, které Creative Commons propaguje. Další slavnostní událostí v této době je Public Domain Day, který oslavuje vstup médií do veřejného vlastnictví kvůli vypršení platnosti autorských práv na konci předchozího roku.
Neváhejte a oslavte Den Wikipedie! Pokud chcete, oslavte také narozeniny Creative Commons! Spojte Wikipedia Day, Creative Commons Day a Public Domain Day v jedné lednové oslavě otevřených znalostí a svobodných médií.
Kdokoli může pořádat akci Den Wikipedie! Tradicí je diskutovat o Wikipedii se skupinou dalších lidí a dát si narozeninový dort. K pořádání večírku nepotřebujete žádné zvláštní povolení. Prostě to udělejte a bavte se.
A my se přidáváme k všeobecným oslavám tím, že vytváříme dosud neexistující záznamy v češtině k jednotlivým EKOdnům z našeho EKOkalendáře.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů