Pátek, 29. března 2024

Výzva spolku MÁJA: Zastavme žabomyší spor kolem včel

Výzva spolku MÁJA: Zastavme žabomyší spor kolem včel

Kdo komu užírá? Včela medonosná divokému opylujícímu hmyzu, nebo snad čmeláci, včely samotářky, motýli a pestřenky včele medonosné? Mezi příznivci volně žijících opylovatelů a chovateli včely medonosné se aktuálně rozpoutal tento absurdní spor.

Včela medonosná je nejuniverzálnějším opylovatelem a původním druhem přírody ČR. Úvahy o poškozování biodiverzity chovem včel mají podobný sotva přijatelný základ, jaký představují myšlenky o výhradně negativním vlivu člověka na jím pozměněnou krajinu. Staví nás z role tvůrce do role škůdce.

Druhová pestrost v evropské přírodě je ale závislá na mozaice odlišných ploch krajiny vytvářené lidmi od počátků civilizace. Východiskem ze současných problémů naší přírody není její lenivé, nic nestojící ponechání tzv. divočině - s pralesy plnými mrtvých stromů, přemnožené zvěře, velkých šelem a divoce žijících včelstev v dutinách stromů. Takový přístup nejen zvyšuje rizika, je i zdrojem bolestných ztrát, které jsou patrné všude kolem nás.

Současný problém opylujícího hmyzu je jinde než ,,kdo komu užírá". Naše zemědělská/venkovská/kulturní krajina má viditelný nedostatek kvetoucích rostlin, zejména v létě a na podzim.

V roce 1990 bylo v České republice 806.000 včelstev. V současné době je to o 100.000 méně. Před třiceti lety člověk musel v létě z čelního skla auta seškrabávat létající hmyz pomalu na každé čerpací stanici. Dnes projedete trasu z Plzně do Zlína (realizováno 25.7.2022) se zcela hmyzuprostým čelním sklem.

Nemá žádný smysl se dohadovat, který opylující hmyz více prospívá biodiverzitě, nebo zda některý druh jinému užírá v přírodě chybějící nektar a pyl. Život bez zdrojů potravy je nemožný. Pojďme řešit podstatu problému, jak co nejrychleji vrátit kvetoucí rostliny do krajiny - v dostatečném množství a po celou vegetační sezónu, jak tomu bylo ještě před pár desítkami let.

Zdroj: Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů