Sobota, 20. dubna 2024

Hasiči přeskupili u požáru v Českém Švýcarsku síly, přijelo dalších 150 hasičů

Hasiči přeskupili u požáru v Českém Švýcarsku síly, přijelo dalších 150 hasičů

Hasiči v Českém Švýcarsku přes noc přeskupili síly a techniku, dojely další jednotky z celé České republiky. Dnes budou pokračovat v tzv. požárním útoku na oheň v Českém Švýcarsku. Počítá se opět s pomocí letecké techniky, včetně vrtulníků z Německa. Situace je stabilizovaná. Plochu, na kterou hasiči v neděli postoupili, stále drží. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Šéf hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil v České televizi uvedl, že dnes ráno přijelo dalších 150 hasičů s technikou. Les v národním parku začal hořet 24. července, oheň spálil plochu 1060 hektarů. V místě minimálně pršelo, od úterý zeslábne vítr.

O víkendu s požárem v národním parku bojovalo 780 hasičů. Podle Vyskočila dnes přijíždí z republiky dalších 150 hasičů s technikou, hasiče je potřeba na střídání. "Pracují v náročném terénu, potřebujeme častěji střídat a dostat se co nejdále, do těch nejzazších míst," řekl Vyskočil v ČT. Podle něj hasiči přivezli další přenosná čerpadla, čtyřkolky a hadice.

Hasiči se v noci pohybovali v oblasti Malinového dolu a Křídelních stěn. Jednotky, které jsou na zemi, budou pokračovat v prořezávání cesty v Hlubokém dole tak, aby byla tato oblast prostupná a mohly dohašovat jednotlivá dílčí ohniska požáru. O zrušení evakuace pro Meznou, Mezní Louku a Hřensko se podle Rudolfa v tuto chvíli neuvažuje.

V oblasti je nyní lehce snížená viditelnost. O vzletu letecké techniky rozhodne vedoucí leteckého provozu. "Počítáme s šesti vrtulníky, které tu působí už několik dní, leteckou podporou pěti letadel a německá strana i na dnešek přislíbila pět vrtulníků," uvedl Rudolf.

Do Hřenska přes noc zamířili další hasiči z celé republiky. Při náročném zásahu se už několik z nich zranilo, jeden skončil na traumacentru v ústecké nemocnici. Mluvčí nemocnic Krajské zdravotní Jana Mrákotová ČTK dnes řekla, že muž byl už v neděli převezen na standardní pokoj a je mimo ohrožení života. V děčínské nemocnici lékaři ambulantně ošetřili tři hasiče, žádný z nich podle Mrákotové neutrpěl závažná poranění. Dalších několik desítek vyhledalo pomoc zdravotníků kvůli různým oděrkám a podobně.Turisté kvůli zásahu nemohou do vybraných lokalit národního parku, platí tam zákaz vstupu do lesů. Nadále je zavřen hraniční přechod přes Hřensko do Německa.

Hasičům se národním parku o víkendu podařilo zmenšovat plochu požárního zásahu z 3600 hektarů na 2860 hektarů, spálená plocha činí 1060 hektarů. Dařilo se jim to navzdory tomu, že jim počasí příliš nepomáhalo. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu na facebooku v Českém Švýcarsku za poslední tři dny spadlo "jen pár kapek". Podle jejich odhadu šlo o jeden až pět milimetrů srážek, tedy o jeden až pět litrů vody na metr čtvereční. "V dalších dnech to nevypadá o moc lépe, od zítřka (úterý) aspoň zeslábne vítr," dodali.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů