Sobota, 20. dubna 2024

V Českém Švýcarsku mají hasiči požár po devíti dnech pod kontrolou

V Českém Švýcarsku mají hasiči požár po devíti dnech pod kontrolou

Výběr událostí kolem rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku (hasiči k včerejší 20. hodině lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou):

24. července - V Národním parku České Švýcarsko ráno začaly hořet asi tři hektary lesa mezi Hřenskem a Pravčickou bránou. Odpoledne hasiči objevili další ohnisko, kvůli němuž museli evakuovat ze soutěsek odhadem 100 lidí a turistickou atrakci z preventivních důvodů uzavřít. Oheň hasily i policejní a armádní vrtulníky a letadlo An-2.

25. července - Dopoledne hasiči uvedli, že se požár v národním parku dál nešíří, odpoledne ale oheň kvůli větru začal znovu rozšiřovat. Z Pravčické brány se muselo evakuovat 80 lidí a další desítky lidí musely opustit skautský tábor v Dolském Mlýnu. Požár se rozšířil i na německou stranu. Hasiči kvůli požáru evakuovali obyvatele z obce Mezná a osady Mezní Louka, večer se požár přiblížil k Hřensku. Hasiči oznámili, že na místo dorazí posily z dalších krajů. Stát jednal o pomoci techniky ze Slovenska.

26. července - Hasiči v noci evakuovali asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice. Z Ferdinandova evakuovali německý dětský tábor, jeho účastníky převezli autobusem na hranice, kde si je převzali kolegové z Německa. Kvůli sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kde shořelo několik domů. Evakuovat se musela stovka obyvatel Vysoké Lípy u Jetřichovic na Děčínsku.

- Ráno hasiči uvedli, že v oblasti hoří zhruba na 30 hektarech, večer ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v České televizi řekl, že se zasažené území blíží k 1000 hektarům. Oblast zasaženou požárem navštívili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS).

- Hasiči v ČR zaznamenali od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu, který pocházel z požáru u Hřenska. Kromě Prahy se objevily třeba v Pardubickém kraji. Na Děčínsko dorazili hasiči z dalších krajů.

- ČR kvůli požáru požádala Slovensko o půjčení vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku, a poptávala v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení. Vrtulník S-70i Black Hawk nabídlo Polsko, už večer se zapojil do hašení. Večer začalo v Národním parku České Švýcarsko kácení stromů s cílem zastavit šíření požáru.

27. července - Požár hasilo vedle další techniky už sedm vrtulníků a dvě letadla An-2. Oheň se přes noc dál nešířil. Ústecký kraj nevyhlásil zákaz vstupu do lesů, přestože o zákazu dopoledne mluvil ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Kraj zakázal kouření či rozdělávání ohňů v lesích v regionu. Na místo dorazily posily z dalších krajů a do ČR odpoledne přiletěly dva speciální hasicí letouny Canadair z Itálie. Úřad pro civilní letectví vyhlásil nad Národním parkem České Švýcarsko kvůli požáru zákaz letů.

28. července - Rozsáhlý požár se v noci nerozšířil, ale plocha zasažená ohněm se nezmenšila. V bezpečí se podařilo udržet obec Janov, která se nemusela evakuovat. Do hašení požáru se zapojily italské canadairy, které pojmou přes 6000 litrů vody. Vodu k hašení nabíraly za velkého zájmu lidí z jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem. V ČR ale pomáhaly jen jeden den, v pátek 29. července se oba stroje vrátily zpátky do Itálie, kde se musely zapojit do hašení požárů. Armáda nasadila k hašení vedle vrtulníků W3-A Sokol i silnější helikoptéru Mi-17. Slovensko oznámilo, že vyšle na pomoc 30 vojáků s vrtulníkem UH-60M Blackhawk.

- Vláda debatovala o možné pomoci pro místa, která poničil požár. PremiérFiala řekl médiím, že až po dohašení a zjištění rozsahu škod bude možno říci, komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) oznámil, že Povodí Vltavy zvyšuje odtok z nádrží Vltavské kaskády do Vltavy, aby bylo v Labi dost vody k hašení.

29. července - Do Česka dorazila dvě letadla Air Tractor ze Švédska jako náhrada za letouny Canadair z Itálie.

- Děčín rozhodl o zákazu vstupu do lesa na vybraném území Českého Švýcarska. Území zahrnuje lesy v okolí deseti obcí. Výjimka platí pro některé lidi, například pro zaměstnance parku.

30. července - Hasičům v Národním parku České Švýcarsko se na některých místech podařilo přejit do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Zmenšit celkovou plochu požáru se ale hasičům nepodařilo, zůstala o rozloze asi dva krát pět kilometrů.

- Při hašení požáru se zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který spadl ze skály.

31. července - Hasičům se podle mluvčí hasičů Martiny Götzové podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu asi na 2860 hektarů. Spálená plocha činí 1060 hektarů. Díky tomu se podařilo ukončit evakuaci obce Vysoká Lípa a lidé se začali vracet.

1. srpna - Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Novinářům to řekl ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Podle něj se oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů. Zásah u rozsáhlého požáru by podle Vlčka mohl skončit likvidačními pracemi v řádu dnů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů