Úterý, 23. dubna 2024

Nový Jičín: Vratné kelímky s originálním designem

Nový Jičín: Vratné kelímky s originálním designem

Město nakoupilo 30 tisíc plastových kelímků, které se budou opakovaně používat na městských akcích. Chce tím předcházet vzniku odpadu a zároveň nabídnout nový originální suvenýr pro místní i pro turisty.

Vratné kelímky byly v našem městě poprvé použity na Pivobraní v roce 2017. Tehdy to však byly pouze jednorázově zapůjčené kelímky, které byly využity také v letech 2018 a 2019. ?Když jsme si srovnali množství odpadu nasbíraného na náměstí po Pivobraní v letech 2016 a 2017, kdy byly vratné kelímky poprvé použity, ukázalo se, že kleslo téměř na polovinu. Protože se kelímky osvědčily i v následujících letech, rozhodli jsme se zakoupit vlastní,? uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka. ?Grafický design navržený studiem PaPe symbolizuje krásy našeho města i pestrost jeho obyvatel. Zajímavostí je, že je celý vytvořen z ASCII znaků, tedy ze znaků používaných na počítači,? doplnil Syrovátka.

Kelímky budou používány nejen u nejvýznamnějších kulturních akcí jako jsou Pivobraní nebo Slavnosti města, ale i na dalších vybraných akcích pořádaných městem Nový Jičín. ?Na Pivobraní budou kelímky k dostání za zálohu 50 Kč u libovolného stánku, ať už s pivem nebo s občerstvením. Kelímky jsou cejchované na 0,3l a 0,5l. Všechny jsou vratné, pokud si je samozřejmě účastníci akce nebudou chtít ponechat na památku,? popsala vedoucí Návštěvnického centra Radka Bobková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů