Úterý, 16. dubna 2024

Lidé v rámci unikátního projektu nafotili ptáky ve světě plném odpadků

Lidé v rámci unikátního projektu nafotili ptáky ve světě plném odpadků

Snímky ptáků ze všech kontinentů s výjimkou Antarktidy, kteří jsou zapletení do odpadků, nebo je používají k hnízdění, už zaslali lidé z celého světa do internetového projektu nazvaného Ptáci a odpadky. Vědci, kteří projekt spustili, uvedli, že se jim sešly snímky ptáků zapletených do všeho možného, od provazů a rybářských šňůr až po provázky z balónků či plážové žabky, napsal server BBC News.

Téměř čtvrtina fotografií zachycuje ptáky hnízdící nebo zamotané do jednorázových roušek, jejichž používání celosvětově prudce stouplo v souvislosti s pandemií covidu-19.

Projekt se zaměřuje na zachycení toho, jaký dopad má odpad, a především pak plasty, na ptačí svět. "V podstatě platí, že pokud si pták staví hnízdo z dlouhých vláknitých materiálů - jako jsou mořské řasy, větve nebo rákosí - je pravděpodobné, že bude mít někde v hnízdě lidské odpadky," řekl doktor Alex Bond z Přírodovědného muzea v Londýně, který se do projektu běžícího už čtyři roky zapojil.

Cílem je upozornit na všudypřítomný problém plastového odpadu v životním prostředí. "Když se po těchto věcech začnete trochu rozhlížet, uvidíte je všude," řekl Alex Bond. "Tento projekt nám ukázal obrovský geografický rozsah problému s odpadky. Dostali jsme zprávy z Japonska, Austrálie, Srí Lanky, Británie, Severní Ameriky - je to skutečně globální problém," dodal. Bond přirovnal globální opatření, jež by byla nutná k řešení problému znečišťujících plastů, k Montrealskému protokolu, který zakázal chemické látky poškozující ozonovou vrstvu.

Tato smlouva je všeobecně považována za jednu z nejúspěšnějších světových dohod, jaké kdy byly podepsány. "Totéž potřebujeme v případě znečištění plasty. Sice už jsme se vydali správným směrem, ale zatím postupujeme jen velmi, velmi pomalu," dodal Bond.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů