Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výběr hlavních bodů Bidenova sociálního a klimatického balíku

 Výběr hlavních bodů Bidenova sociálního a klimatického balíku

Americký Senát v neděli schválil návrh zákona, který podle členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena přinese zásadní pokles emisí skleníkových plynů, sníží ceny léků pro seniory a přiměje korporace a bohaté jedince platit více na daních. Zákon, který nese název "zákon o snížení inflace", by měl v případě schválení zajistit vládě v příštích deseti letech více než 700 miliard dolarů (16,9 bilionu Kč) v příjmech. Nyní soubor opatření míří do Sněmovny reprezentantů, kde má Bidenova strana většinu.

Dojednané programy jsou jakýmsi okleštěným pozůstatkem Bidenova plánu s cenovkou ve výši 3,5 bilionu dolarů (85 bilionů Kč), který měl transformovat sociální systém a veřejnou infrastrukturu v USA, ale v Senátu ztroskotal už loni.

Výběr hlavních bodů Bidenova balíku:

Klimatická část

- Klimatická a energetická složka balíku vyčleňuje 374 miliard dolarů (devět bilionů Kč) na finanční mechanismy motivující firmy a občany ke snižování uhlíkových emisí, což by podle médií byla největší investice Washingtonu do boje proti klimatickým změnám. Návrh obsahuje řadu daňových úlev pro výrobce a spotřebitele větrné, solární a jaderné energie.

- Přibližně 60 miliard dolarů je plánováno na výstavbu větrných turbín, solárních panelů a na rozvoj elektromobility ve Spojených státech. Stejná částka je přidělena na řadu programů na pomoc nejchudším domácnostem při přechodu na obnovitelné zdroje energie.

- Každému Američanovi, který si pořídí elektromobil, by byla poskytnuta daňová úleva ve výši 7500 dolarů (180.000 korun) a dotace na solární panely nebo tepelná čerpadla by měla dosáhnout výše 30 procent z ceny.

- Plánované investice směřují také na posílení ochrany lesních porostů před požáry a ochranu pobřežních oblastí před ničivými hurikány.

- Podle odhadu by tato opatření měla do roku 2030 snížit skleníkové emise ve Spojených státech o nejméně 40 procent oproti roku 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů