Pátek, 19. dubna 2024

První říjnové pondělí - Světový den stanovišť

V roce 1985 vyhlásila Organizace spojených národů první říjnové pondělí každého roku jako Světový den přírodních stanovišť. Cílem je zamyslet se nad stavem našich obcí a nad základním právem všech na přiměřené přístřeší. Má také světu připomenout jeho kolektivní odpovědnost za budoucnost lidského prostředí.

První říjnové pondělí - Světový den stanovišť

Města a místní samosprávy hrají hlavní roli v reakci na krize a mimořádné události, stejně jako při plánování inkluzivní, odolné a zelené budoucnosti. Abychom připravili městské oblasti na budoucí katastrofy, musíme začít městy. Místní akce a místní implementace Cílů udržitelného rozvoje jsou tedy důležitější než kdy jindy.

Letošní Světový den přírodních stanovišť se věnuje tématu ,,Odolné městské ekonomiky. Města jako hnací síly růstu a obnovy" a zabývá se tím, jak mohou města zlepšit své ekonomiky tak, aby byly přínosem pro obyvatele.

Ocenění Scroll of Honor

Cena Habitat Scroll of Honor byla vyhlášena programem OSN pro lidská sídla v roce 1989. V současnosti je nejprestižnějším oceněním lidských sídel na světě. Jeho cílem je ocenit iniciativy, které významně přispěly v různých oblastech, jako je poskytování přístřeší, upozorňování na neutěšenou situaci bezdomovců, vedoucí postavení při rekonstrukci po konfliktu a rozvoj a zlepšování lidských sídel a kvality městského života.

Zdroj: https://www.un.org/en/observances/habitat-day

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů