Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výběr událostí kolem rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku

Výběr událostí kolem rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku

Výběr událostí kolem rozsáhlého požáru v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku (evakuovaní obyvatelé z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů):

24. července - V národním parku České Švýcarsko ráno začaly hořet asi tři hektary lesa mezi Hřenskem a Pravčickou bránou. Odpoledne hasiči objevili další ohnisko, kvůli němuž museli evakuovat ze soutěsek odhadem 100 lidí a turistickou atrakci z preventivních důvodů uzavřít. Oheň hasily i policejní a armádní vrtulníky a letadlo An-2.

25. července - Dopoledne hasiči uvedli, že se požár v národním parku dál nešíří, odpoledne se ale oheň kvůli větru začal znovu rozšiřovat. Z Pravčické brány se muselo evakuovat 80 lidí a další desítky lidí musely opustit skautský tábor v Dolském Mlýnu. Požár se rozšířil i na německou stranu. Hasiči kvůli požáru evakuovali obyvatele z obce Mezná a osady Mezní Louka, večer se požár přiblížil k Hřensku. Hasiči oznámili, že na místo dorazí posily z dalších krajů.

26. července - Hasiči v noci evakuovali asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice v Hřensku. Z Ferdinandova evakuovali německý dětský tábor. Kvůli sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kde shořelo několik domů. Evakuovat se musela stovka obyvatel Vysoké Lípy u Jetřichovic na Děčínsku.

- Ráno hasiči uvedli, že v oblasti hoří zhruba na 30 hektarech, večer ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl, že se zasažené území blíží k 1000 hektarům. Oblast zasaženou požárem navštívili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS).

- Hasiči v ČR zaznamenali od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu, který pocházel z požáru u Hřenska. Kromě Prahy se objevily třeba v Pardubickém kraji. Na Děčínsko dorazili hasiči z dalších krajů.

- ČR kvůli požáru požádala Slovensko o půjčení vrtulníků a poptávala v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení. Vrtulník S-70i Black Hawk nabídlo Polsko, už večer se zapojil do hašení. Večer začalo v národním parku kácení stromů s cílem zastavit šíření požáru.

27. července - Požár hasilo vedle další techniky už sedm vrtulníků a dvě letadla An-2. Ústecký kraj nevyhlásil zákaz vstupu do lesů, přestože o zákazu dopoledne mluvil ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Kraj zakázal kouření či rozdělávání ohňů v lesích v regionu. Na místo dorazily posily z dalších krajů a do ČR odpoledne přiletěly dva speciální hasicí letouny Canadair z Itálie. Úřad pro civilní letectví vyhlásil nad Národním parkem České Švýcarsko kvůli požáru zákaz letů.

28. července - Požár se v noci nerozšířil, ale plocha zasažená ohněm se nezmenšila. V bezpečí se podařilo udržet obec Janov, která se nemusela evakuovat. Do hašení požáru se zapojily italské canadairy. V ČR ale pomáhaly jen jeden den, v pátek 29. července se oba stroje vrátily do Itálie, kde se musely zapojit do hašení požárů. Armáda nasadila vedle vrtulníků W3-A Sokol i silnější helikoptéru Mi-17. Slovensko oznámilo, že vyšle na pomoc 30 vojáků s vrtulníkem UH-60M Blackhawk.

- Vláda debatovala o možné pomoci pro místa, která poničil požár. Premiér Fiala řekl médiím, že až po dohašení a zjištění rozsahu škod bude možno říci, komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc.

- Povodí Vltavy zvýšilo odtok z nádrží Vltavské kaskády do Vltavy, aby bylo v Labi dost vody k hašení.

29. července - Do Česka dorazila dvě letadla Air Tractor ze Švédska jako náhrada za letouny Canadair.

- Děčín rozhodl o zákazu vstupu do lesa na vybraném území Českého Švýcarska.

30. července - Hasičům se na některých místech podařilo přejit do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Zmenšit celkovou plochu požáru se ale nepodařilo, zůstala o rozloze asi dva krát pět kilometrů.

- Při hašení požáru se zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který spadl ze skály.

31. července - Hasičům se podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu asi na 2860 hektarů. Spálená plocha činí 1060 hektarů. Díky tomu se podařilo ukončit evakuaci obce Vysoká Lípa a lidé se začali vracet.

1. srpna - Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v národním parku a mají jej pod kontrolou. Novinářům to řekl ředitel HZS Vlček. Podle něj se oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů. Zásah u rozsáhlého požáru by podle Vlčka mohl skončit likvidačními pracemi v řádu dnů.

- Německé vrtulníky zasahující nad českým území se musely stáhnout na svou stranu.

3. srpna - Požár se po deseti dnech podařilo z poloviny uhasit. Zasažená plocha byla dopoledne asi 500 hektarů, k večeru se zmenšila odhadem na 400 až 450 hektarů. Pozemní cestou se hasiči dostali s vodou i na hranici s Německem a propojili se s německými kolegy. Nová ohniska se objevovala v nepřístupném terénu u Pravčické brány či v soutěskách řeky Kamenice.

5. srpna - Hasiči oznámili, že zbývá uhasit necelých 400 hektarů. Odpoledne se do hašení opět zapojila dvě italská letadla Canadair, která nahradila letadla ze Švédska.

7. srpna - Hasiči oznámili, že by mohli kompletně zlikvidovat požár v národním parku do konce příštího týdne. Některé sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky by mohli správě parku předat dříve. Víkend byl v místě požáru poměrně klidný, i přes znatelně foukající vítr nevznikala žádná nová ohniska.

8. srpna - Správa parku převzala od hasičů první sektor požářiště, oblast u obce Janov.

11. srpna - Hasiči zmenšili plochu požáru na 50 hektarů. Počet hasičů u požáru se snížil na 630. Drony s termokamerami objevily několik menších ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku.

- Správa parku zatím převzala oblast nedaleko obce Janov, část území severozápadně od Vysoké Lípy a část plochy na východ od Pravčické brány. Správa musí zajistit dobrovolné hasiče, kteří budou na místa dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. Pokud bude zásah hasičů pokračovat podle předpokladu, měli by předat správě parku poslední část požářiště do pátku.

- Ministerstvo životního prostředí prodlouží omezení vstupu do národního parku, trvat bude do 31. srpna. Evakuovaní obyvatelé z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů