Úterý, 23. dubna 2024

Požár v Českém Švýcarsku byl největším v historii České republiky

Požár v Českém Švýcarsku byl největším v historii České republiky

Požár v Národním parku České Švýcarsko, který vypukl 24. července, zasáhl území o rozloze zhruba 1060 hektarů. Podle dostupných údajů je tak nejrozsáhlejším lesním požárem v ČR. Dosud nejrozsáhlejší požár zasáhl v květnu 2012 oblast nazývanou Moravská Sahara u Bzence na Hodonínsku, kde hořelo na 165 hektarech.

Přehled rozsáhlých požárů lesů v ČR v posledních deseti letech:

24. května 2012 - Rozsáhlý požár lesa zasáhl u Bzence na Hodonínsku v oblasti nazývané Moravská Sahara 165 hektarů lesního porostu. Oheň likvidovalo téměř týden zhruba 1500 hasičů. Příčinu se nepodařilo zjistit.

20. července 2015 - Požár lesa v Mikolajicích na Opavsku zasáhl plochu 16 hektarů, hasiči s ohněm bojovali téměř dva dny.

Srpen 2015 - Série požárů, způsobených vždy nejspíše jiskrou od kombajnu, zničila desítky hektarů lesa na několika místech ve středních Čechách. Nejprve od 3. srpna shořelo během čtyř dnů na 100 hektarů lesa a pole u Olešné na Rakovnicku, od 7. srpna pak hořelo 20 hektarů lesa a pole mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. S hašením tam pomáhaly i dva vrtulníky od policie a armády. Znovu pole a les zasáhl oheň i 10. srpna u Bavorova na Strakonicku, a to na ploše zhruba 57 hektarů. I zde pomáhal hasit vrtulník.

2. dubna 2017 - U Hostěnic na Brněnsku hořelo odhadem 20 hektarů lesa. Na místě zasahovalo 200 hasičů, kterým zásah komplikoval těžký terén a nedostatek vody. Do boje s ohněm nasadili i vrtulník a letadlo.

1. dubna 2019 - Rozsáhlý požár lesa na Bruntálsku zasáhl plochu okolo 18 hektarů, na místě zasahovalo pět desítek hasičů. Vypomáhal i policejní vrtulník v podvěsu s bambi vakem na vodu. Lesní porost s mladými buky a polomy v Dětřichově nad Bystřicí začal podle hasičů hořet pravděpodobně kvůli nedbalosti lesních dělníků. Při nahlášeném pálení klestí se v silném větru oheň rozšířil na okolní porost.

8. května 2019 - Pravděpodobně od nedopalku cigarety začal hořet les na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Hořelo v prudkém svahu a oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů, hašení trvalo dva dny.

6. dubna 2020 - Rozsáhlý požár zachvátil les v náročném terénu u Železného Brodu na Jablonecku. Hořelo na 28 hektarech a zásah trval skoro 24 hodin. Oheň při pálení klestí po kůrovcové těžbě u Horské Kamenice se kvůli silnému větru velmi rychle rozšířil do okolního porostu.

24. března 2022 - Zhruba 15 hektarů lesa zasáhl požár v kopcovitém a nepřístupném terénu u Náchoda v části Lipí. Oheň se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po necelých dvou hodinách. Na likvidaci ohně nasadili i policejní vrtulník.

24. července 2022 - U Hřenska na Děčínsku vypukl požár, plameny zasáhly v Národním parku České Švýcarsko území o rozloze 1060 hektarů. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Evakuovat se museli lidé z obcí Mezná, Mezní Louka, z části Hřenska a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic. Plochu zasaženou požárem se dařilo zmenšovat od víkendu 30. a 31. července. První z uhašených sektorů správa parku od hasičů převzala 8. srpna, poslední předají dnes. Oheň by tak měl zdolán, což znamená, že nikde viditelně nehoří.

- V NP České Švýcarsko lesní požáry v posledních letech vypukly několikrát. Například v říjnu 2003 hořel les v oblasti Mezné, v červenci 2018 hasiči zhruba devět hodin likvidovali požár nedaleko Pravčické brány, v květnu 2020 v osadě Na Tokáni u Rynartic shořely dvě historické chaty, které byly kulturní památkou. V červenci 2006 mohutný požár zasáhl les pod Kavčí skálou u Jetřichovic. Oheň zničil 25 hektarů lesa, škody odhadli lesníci na miliony korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů