Pátek, 29. března 2024

Pozvánka na první českou konferenci Nerůst a sociálně-ekologická transformace

Pozvánka na první českou konferenci  Nerůst a sociálně-ekologická transformace

Sociální i environmentální problémy dneška spolu souvisí - jejich společným jmenovatelem je náš ekonomický systém, který upřednostňuje růst a zisk na úkor naplňování potřeb většiny lidí a přírody. Materiálně růst nelze donekonečně. Ale co s tím, když náš ekonomický i společenský systém na růstu závisí?


Pojďme společně přemýšlet i společně snít.

O dobrém životě - dostupném pro všechny - v rámci jedné planety.


Zveme Vás na první českou konferenci

Nerůst a sociálně-ekologická transformace

která se koná

8. - 11. září 2022 v Brně.


Cílem konference je vytvořit prostor pro kladení zásadních otázek a společné hledání odpovědí napříč sférami akademie, občanské angažovanosti, politiky, odborů, umění i vzdělávání. Program konference participativní formou představí vize, navrhované politiky, existující praktické příklady i možné strategie sociálně-ekologické transformace směřující ke spravedlivější a udržitelnější ekonomice a společnosti. To vše situované převážně do kontextu střední a východní Evropy s její historickou zkušeností i aktuální situací.


Na konferenci přivítáme české i mezinárodní hosty a hostky z ekonomické, politické, občanské i kulturní sféry. Program bude obsahovat ranní a večerní panelové diskuze, participativní i edukativní workshopy, doprovodný společenský program a taky výborné veganské jídlo od kolektivu Cocina Perdida.


Harmonogram je rozdělený do větších tematických celků - nerůst v kontextu střední a východní Evropy, nerůstové vize, politiky, praxe a strategie. V jejich rámci se dotkneme mnoha témat okolo sociálně-ekonomické transformace, radikální imaginace a transformativního designu. Představíme si například alternativní modely solidární a františkánské ekonomiky, budeme diskutovat o participativním bydlení a o tom, co znamená nerůst pro etický byznys. Poslední den věnujeme participativnímu formátu Open Space, v rámci kterého přináší témata samotní účastníci a účastnice konference.


Na konferenci je potřeba se registrovat. Pro účastníky a účastnice je registrační formulář zde, přednášející prosím vyplňte registraci zde.


Další informace o hlavním a doprovodném programu, najdete na našem facebooku nebo ve facebookové události.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů