Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští ochranáři odvrátili hrozbu vyhynutí loskutáků niaských, rozprášili další pašerácký gang

Čeští ochranáři odvrátili hrozbu vyhynutí loskutáků niaských, rozprášili další pašerácký gang

Terénní zoologové a ochránci zvířat Tomáš Ouhel a František Příbrský zaznamenali další velký úspěch při záchraně kriticky ohrožených druhů. Na konci července indonéské týmy zabavily obchodníkovi 11 loskutáků niaských (Gracula robusta), jejichž celková světová populace se odhaduje na 200-300 jedinců. Do sítě pytláků kriticky ohrožených druhů ptactva se čeští ochranáři nabourali již v dubnu, kdy na Jávě odhalili jednoho z deseti největších pašeráků ptactva v Indonésii. V obou zátazích zabavili a tím zachránili 16 loskutáků a další ohrožené ptáky. Dvojice Ouhel a Příbrský se svými týmy a zoologickými zahradami na problematiku kriticky ohroženého ptactva v Indonésii dlouhodobě upozorňuje. Pytláci jsou totiž schopni při jediné akci na menším indonéském ostrově kompletně odlovit populaci jednoho druhu a navíc často vyváznout bez sankcí.

V březnu čeští ochranáři Tomáš Ouhel (Zoo Liberec) a František Příbrský (Zoo Ostrava) na Sumatře dostali za mříže hlavu pašeráků ohrožených druhů zvířat. Již v dubnu se dvojici Čechů ve spolupráci s indonéskými vyšetřovateli a místní policií podařilo odhalit jednoho z deseti největších pašeráků ptáků v Indonésii, který působil na ostrově Jáva. Měl u sebe 2 kriticky ohrožené loskutáky niaské, 1 ohroženého loskutáka engganského, 2 loskutáky posvátné a rajku srpozobou, což je vzácný pták z Papuy, který je tradičně loven pro svá pera do čelenek domorodců. Prostřednictvím tohoto případu se dvojici českých ochranářů podařilo dostat do sítě pašeráků ohroženého ptactva. ,,Způsoby lovu ptactva jsou velmi drastické a řadu ptáků ponechají v zuboženém stavu - mají vytrhané peří nebo jim chybějí části končetin. Pašeráci totiž používají háčky na vlascích, do kterých se ptáci zamotají, nebo nanášejí na stromy lepidlo, které ptákům znemožní odlétnout z místa," přibližuje Tomáš Ouhel, poradce pro ochranu přírody a výzkum v Zoo Liberec.

Za záchranu loskutáků a dalších kriticky ohrožených druhů ptáků hned na několika indonéských ostrovech bojují lokální indonéské týmy vyjednavačů a rangerů, které sestavili a vedou ochranáři Ouhel a Příbrský. Tyto týmy chrání ptactvo společně s místní policií, armádou a vyšetřovateli před pytláky a pokud nelze situaci řešit jinak, pašeráky posílají do vězení. Další úspěšný zátah se uskutečnil na konci července. Lokální tým ochranářů zabavil obchodníkovi na jednom z ostrovů na západní části Sumatry 11 loskutáků niaských, zapsaných na Červeném seznamu ohrožených druhů a řazených v kategorii kriticky ohrožených. Zpěvní ptáci měli být prodáni jako domácí mazlíčci, ale naštěstí byli ihned po ulovení zachráněni. Jejich zdravotní stav byl dobrý, takže mohli být ještě tentýž den vypuštěni zpět do přírody. Zadržení lovci přišli o výdělek a byl jim udělen podmíněný trest. Ve vyšetřování pašeráckého gangu se ale pokračuje a dalším cílem je zátah na klíčové koordinátory této pašerácké sítě. ,,Máme radost, že se nám povedlo zasáhnout právě obchod s pěvci. Všichni víme, že vymírají nosorožci nebo orangutani. Ale to, že nám pod rukama mizí desítky méně charismatických druhů, už ví málokdo. Právě proto naše zoo podporují primárně ochranu druhů, kterým se dostává méně světové ochranářské pozornosti. A potírání nelegálního obchodu je jen jeden z mnoha příkladů, jak zoo tuto roli v ochraně ohrožených druhů naplňují," uvedl František Příbrský, koordinátor mezinárodních in situ projektů a terénní zoolog v Zoo Ostrava.

Za účelem podpory ochrany loskutáků Zoo Ostrava také pořádá Běh pro loskutáky, který se bude konat již 26. srpna 2022. Finanční výtěžek z akce bude využit na posílení indonéských týmů vyjednavačů, práci na rozprášení celého pašeráckého gangu i rozšíření řad rangerů, kteří se starají o ochranu loskutáků na jednom z ostrovů na západní části Sumatry, kde se vyskytuje jejich poslední životaschopná populace. Více informací o běhu je k dispozici na www.behzooostrava.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů